Avertisment: scheme piramidale cu banii asiguratilor la sanatate?

Data publicarii: 27-07-2012 | Finante-Banci

Desi noul proiect de lege pregateste terenul societatilor private, nu prevede masuri clare de siguranta in caz de faliment. Pareri avizate in sanatate atrag atentia asupra faptului ca noul proiect de lege lasa prea multe portite deschise celor care vor sa intre in piata.

Noul proiect de lege a sanatatii e facut la presiunile FMI, nicidecum in interesul pacientilor, au declarat ieri expertii Societatii Academice din Romania. Proiectul a plecat cu defecte inca din etapa de elaborare pentru ca s-au sarit mai multi pasi si s-a trecut direct in faza de redactare. Au ramas astfel numeroase portite deschise jocurilor pe care le-ar putea face societatile private de asigurari. Mai mult, proiectul nu rezolva problemele de finantare a sistemului si nu aduce masuri care sa combata mafia si coruptia din sistemul de sanatate, atrag atentia expertii SAR.  

 Sistemul de asigurari - exista posibilitatea unor scheme piramidale

Prin infiintarea societatilor mutuale de asigurari, multe dintre costurile cu sanatatea vor fi puse pe umerii asiguratilor. In plus, nu sunt prevazute solutii clare in cazul falimentului societatilor private de asigurari. "Falimentul sistemului de asigurari este un subiect foarte important. Avem un creditor de care trebuie sa tinem cont - FMI, dar ne aflam in fata unui legi schioape", sustine Sorin Paveliu, expert pe politici de sanatate al SAR.

Unul dintre capitolele scrise gresit este, din nou, cel care se refera la asigurari. Noutatea este ca vom avea societati mutuale de asigurari de sanatate (oricine poate depune o adeziune si deveni membru al unei societati private de asigurari si asigurat in acelasi timp). "Teoretic, asiguratii ar trebui sa puna mana de la mana, iar atunci cand cineva se imbolnaveste, fondul care se strange sa fie folosit. Un fel de «roata» cum se practica pe vremuri. Dar daca se strang 90 de lei, in loc de 100 de lei cum ar fi nevoie, si se imbolnavesc mai multe persoane in acelasi timp, cine pune banii?", se intreaba Paveliu. Acesta spune ca riscul depasirii bugetului va fi pus in totalitate pe umerii asiguratilor. "Firmele vor avea obligatia sa recupereze deficitul de la asigurati, adica sa mareasca suma contributiei acestora. Cei care isi asuma statutul de membru al unei asociatii isi asuma si riscurile", explica Paveliu. Pe de alta parte, legea prevede ca nu se va mari cotizatia la sanatate. "Este o contradictie despre care nimeni nu vorbeste", arata Paveliu.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: