Avertisment: scheme piramidale cu banii asiguratilor la sanatate?
Data publicarii: 27-07-2012 | Finante-Banci
Desi noul proiect de lege pregateste terenul societatilor private, nu prevede masuri clare de siguranta in caz de faliment. Pareri avizate in sanatate atrag atentia asupra faptului ca noul proiect de lege lasa prea multe portite deschise celor care vor sa intre in piata.
Noul proiect de lege a sanatatii e facut la presiunile FMI, nicidecum in interesul pacientilor, au declarat ieri expertii Societatii Academice din Romania. Proiectul a plecat cu defecte inca din etapa de elaborare pentru ca s-au sarit mai multi pasi si s-a trecut direct in faza de redactare. Au ramas astfel numeroase portite deschise jocurilor pe care le-ar putea face societatile private de asigurari. Mai mult, proiectul nu rezolva problemele de finantare a sistemului si nu aduce masuri care sa combata mafia si coruptia din sistemul de sanatate, atrag atentia expertii SAR.
Sistemul de asigurari - exista posibilitatea unor scheme piramidale
Prin infiintarea societatilor mutuale de asigurari, multe dintre costurile cu sanatatea vor fi puse pe umerii asiguratilor. In plus, nu sunt prevazute solutii clare in cazul falimentului societatilor private de asigurari. "Falimentul sistemului de asigurari este un subiect foarte important. Avem un creditor de care trebuie sa tinem cont - FMI, dar ne aflam in fata unui legi schioape", sustine Sorin Paveliu, expert pe politici de sanatate al SAR.
Unul dintre capitolele scrise gresit este, din nou, cel care se refera la asigurari. Noutatea este ca vom avea societati mutuale de asigurari de sanatate (oricine poate depune o adeziune si deveni membru al unei societati private de asigurari si asigurat in acelasi timp). "Teoretic, asiguratii ar trebui sa puna mana de la mana, iar atunci cand cineva se imbolnaveste, fondul care se strange sa fie folosit. Un fel de «roata» cum se practica pe vremuri. Dar daca se strang 90 de lei, in loc de 100 de lei cum ar fi nevoie, si se imbolnavesc mai multe persoane in acelasi timp, cine pune banii?", se intreaba Paveliu. Acesta spune ca riscul depasirii bugetului va fi pus in totalitate pe umerii asiguratilor. "Firmele vor avea obligatia sa recupereze deficitul de la asigurati, adica sa mareasca suma contributiei acestora. Cei care isi asuma statutul de membru al unei asociatii isi asuma si riscurile", explica Paveliu. Pe de alta parte, legea prevede ca nu se va mari cotizatia la sanatate. "Este o contradictie despre care nimeni nu vorbeste", arata Paveliu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri