BCE va transfera din competetele de control bancar catre institutiile nationale

Data publicarii: 11-09-2012 | Finante-Banci

Banca Centrala Europeana (BCE) va ceda catre institutiile nationale o parte din competentele sale in materie de control direct a celor peste 6.000 de entitati bancare din zona euro odata cu crearea autoritatii unice de supraveghere bancara, decizie ce va fi luata miercuri de Comisia Europeana, a declarat luni pentru cotidianul german Suddeutsche Zeitung, comisarul european pentru piata interna si servicii Michel Barnier, relateaza agentia EFE.

Comisarul european a precizat ca BCE nu va controla direct toate bancile, urmand ca institutiile nationale sa actioneze ca 'agenti de control central'. El a adaugat ca una dintre principalele masuri va fi stabilirea listei bancilor care vor fi controlate de BCE si a celei cu bancile ce raman sub controlul institutiilor nationale, atentionand insa ca bancile cele mai importante pentru sistemul financiar si cele care primesc ajutoare guvernamentale vor fi supravegheate direct de BCE. 

Barnier a avertizat ca noua autoritate europeana unica de supraveghere bancara va dispune 'de toate puterile necesare' pentru a controla sistemul bancar si ca BCE va fi centrala 'exclusiva' a acestui mecanism de supraveghere care ar trebui initiat anul viitor. Astfel, BCE va fi responsabila cu acordarea si retragerea licentelor bancare, ceea ce inseamna ca cele 17 state din zona euro ii vor ceda competentele in materie de supraveghere. 

In cadrul noii structuri, deciziile se vor lua de catre un organism de control independent de Consiliul guvernatorilor BCE, pentru a separa supravegherea bancara de politica monetara in interiorul BCE, cu scopul de a evita astfel conflictele de interese. 

Noua autoritate este primul pas in directia crearii unei uniuni bancare europene, asa cum a hotarat Consiliul European in luna iunie. De asemenea, crearea acestui nou organism, la care vor putea sa adere voluntar statele UE care inca nu fac parte din zona euro, deschide calea capitalizarii directe a bancilor in dificultate din zona euro prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate (MES).

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: