Noble Securities: Un pret mare al petrolului ar stimula recesiunea in UE

Data publicarii: 21-09-2012 | Actualitate

"Corectiile pe care pretul petrolului le-a suportat in ultimele zile, coborand astfel de la maximul ultimelor patru luni sunt binevenite: un pret mare al petrolului ar pune o presiune in plus asupra economiei mondiale si , prin prisma cresterilor de preturi in lant si a urmarilor acestora, ar stimula recesiunea spre care cel mai probabil se indreapta Uniunea Europeana. Coreland si comparand evolutiile din anii anteriori cu contextul  global actual, cred ca un pret al petrolului Brent (relevant pentru Europa) mai mare de 110 USD/baril nu se justifica economic; desigur insa ca sunt si alti factori care <<misca>> petrolul- canalizarea investitiilor catre marfuri atunci cand Dolarul American se depreciaza, considerentele geopolitice etc”, a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding. 

Recent, Curtea Constitutionala Federala a Germaniei a avizat participarea guvernului de la Berlin la Mecanismul European de Stabilitate, iar Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat un program nelimitat de achizitii de obligatiuni. Astfel, intr-un context deja favorabil, la sfarsitul saptamanii trecute, Rezerva Federala a Statelor Unite (Federal Reserve) a anuntat ca va incepe sa cumpere obligatiuni, pe termen nelimitat, pentru stimularea economiei americane intrata pe o panta descendenta; anuntul a crescut increderea investitorilor in economia globala si a stimulat cererea de marfuri si actiuni, in conditiile unui Dolar American intrat pe o panta de depreciere. Pretul petrolului a atins maximul ultimelor patru luni si totodata maximul semestrului curent: la 1 iulie, pretul petrolului Brent era de 97,35 USD/baril, iar pe 14 septembrie acesta a ajuns la 116,77 USD/baril, marcand o crestere de aproape 20%. "Desigur ca au fost si speculatii importante pe pietele financiare, care au sustinut o volatilitate accentuata a pretului petrolului, iar prin corectiile marcate in saptamana curenta pretul petrolului a atins cotatii mai mici de 110 USD/baril”, a precizat Victor Safta. Zvonurile privind cresterea productiei de petrol de catre Arabia Saudita au contribuit semnificativ la scaderea pretului petrolului din ultimele zile pe pietele financiare.

In Romania, in semestrul curent, preturile carburantilor au crescut cu cca 9-11%: in iulie pretul benzinei era in jur de 5,65- 5,68 lei/litru, iar in prezent depaseste 6,20 lei/litru. "Preturile carburantilor au crescut cu un procent mai mic decat cel marcat de pretul petrolului in perioada iulie- septembrie din doua motive principale: in primul rand nu au <<absorbit>> la maxim scaderea abrupta a pretului titeiului  din aprilie-iunie, astfel incat au ramas inca de atunci la un nivel mai ridicat; in al doilea rand, in intervalul iulie- septembrie  Leul a avut o evolutie pozitiva raportat la Dolarul American, recuperand deprecierea la maxime istorice”, a arata Victor Safta.

 Noble Securities

In 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a facut primul pas in Romania, deschizand sucursala locala a firmei de brokeraj Noble Securities.

Getin Noble Bank Group of Companies detine banci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investitii, companii de consultanta financiara si imobiliara, leasing si asigurari. La randul sau, Getin Holding detine banci, companii de leasing si asigurari, precum si alte companii in domeniul financiar in Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus si Romania. In 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane EUR, iar Getin Holding a obtinut un profit net de 250 milioane EUR. Getin Noble Bank Group of Companies si Getin Holding sunt grupuri de origine poloneza, "inrudite” ca business si actionariat majoritar. Actionarul majoritar al celor doua grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki, Doctor in Stiinte Economice. 

Casa de Brokeraj Noble Securities este reglementata si autorizata de organismul de profil din Polonia, iar filiala din Romania va opera inclusiv sub supravegherea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Tranzactiile se realizeaza prin intermediul platformei Noble Markets, care ofera peste 200 de instrumente financiare: perechi valutare, actiuni, indici bursieri si marfuri. Prin platforma Noble Markets se realizeaza tranzactii in marja (maxim 1:100); astfel, se pot realiza tranzactii cu o valoare mai mare decat suma alocatat. Atunci cand se tranzactioneaza in marja, se utilizeaza efectul de levier , care amplifica atat castigurile, cat si pierderile potentiale: o marja de 1% (1:100) permite realizarea unei tranzactii de 1.000 EUR blocand in contul de tranzactionare doar 10 EUR (1000 EUR*1%). Detalii despre contul minim, instrumente si strategii de tranzactionare pe www.noblemarkets.ro