Cinci ani de pensii private. Cu ce ne-am ales?

Data publicarii: 21-09-2012 | Finante-Banci

La cinci ani de la startul reformei pensiilor private Ziarul Financiar a organizat un eveniment pentru a stabili unde a ajuns aceasta reforma, ce a fost bun, ce mai trebuie facut, dar si ce minusuri are noul sistem de pensii.

Incepand cu data de 17 septembrie 2007, toti salariatii sub 35 de ani au fost obligati sa aleaga un fond de pensii private din cele 18 care au fost atunci infiintate pentru a le transfera sub administrare 2% din salariul brut, care pana atunci mergea la Casa de Pensii pentru plata actualelor pensii. De asemenea, au putut alege sa intre in sistem si salariatii de sub 45 de ani, iar circa 90% dintre ei au facut-o. Intre timp, contributia a crescut la 3,5% si este estimata sa ajunga la 6% din salariul brut peste patru ani.

Ce s-a intamplat in cei cinci ani de la lansare?

Din cele 18 fonduri, au ramas doar noua in picioare si probabil ca vor ramane doar sapte in 2013. Pana in luna august 2012, sumele stranse - contributii si profituri obtinute din investitii - se ridica la circa 2 miliarde de euro. Anual, contributiile cresc cu circa 600-700 de milioane de euro, astfel incat este probabil ca peste 10 ani, in 2017, la 10 ani de la primele contributii, sa fie stranse active in valoare de 10 miliarde de euro, dupa opinia unuia din reprezentantii unei companii de administrare a unui astfel de fond.

Integral in Ziarul Financiar