Profilul aplicantului la credit, un factor esential pentru mediul financiar-bancar
Data publicarii: 27-09-2012 | Finante-Banci
Perioada in care se putea obtine un credit doar cu buletinul a apus, iar efectele ei au fost resimtite din plin de banci prin volumul semnificativ al pierderilor. Intr-un mediu economic nu foarte prietenos, caracterizat de diminuari salariale, s-a impus o inasprire a conditiilor de creditare, bancile incercand sa se asigure ca isi vor recupera banii ‚investiti'.
Numarul persoanelor care doresc sa obtina un credit este in continuare mare, insa procentul celor care-l pot obtine ramane unul redus. "Dupa ce BNR a impus criterii mai stricte privind creditarea persoanelor fizice, iar bancile comerciale au inasprit in consecinta normele interne de creditare, numarul clientilor care sunt eligibili pentru a obtine credite a scazut puternic” a comentat Dragos Cabat, Managing Partner la Efin.ro.
Aceasta este concluzia datelor furnizate de Credit Scoring, instrument oferit de portalul financiar Efin.ro (www.efin.ro), utilizat pentru a determina daca o persoana poate obtine finantare, sub forma unui credit sau a unui card de credit.
Astfel, potrivit datelor Efin.ro in luna august a acestui an, 5.690 de persoane au utilizat credit scoringul pentru a face o evaluare financiara personala in vederea determinarii posibilitatii de a obtine un imprumut. Dintre acestea, 53,2% (3.027) au obtinut un rezultat favorabil.
Datele indica faptul ca sunt interesate de contractarea unui credit atat persoane cu venituri nete de peste 1500 RON lunar, cat si persoane care au venituri nete mai mici sau egale cu 500 RON. In cazul acestora din urma insa, sansa de a obtine un imprumut este destul de redusa. Din cele 138 de persoane cu venituri sub 500 RON care si-au facut o evaluare financiara, doar 8 ar putea indeplini conditiile de eligibilitate. Acest lucru este determinat de faptul ca suma ramasa dupa scaderea cheltuielilor de subzistenta, in valoare de 260 RON, este insuficienta pentru a permite achitarea unor rate. Asa cum este lesne de inteles, posibilitatea de a obtine finantare din partea bancilor creste odata cu veniturile.
Din cele peste 2200 de persoane cu venituri cuprinse intre 750-1500 RON care au utilizat Credit Scoring, 1098 ar putea obtine un imprumut.
Venit net solicitant Solicitanti Solicitanti care pot obtine credit Rata de succes <=500 138 8 6% 500-750 611 96 16% 750-1500 2210 1098 50% 1500 - 2000 985 674 68% 2000 - 5000 1439 956 66% > 5000 307 195 64% Total 5690 3027 53%
Din cele prezentate se observa ca, in general, persoanele care intentioneaza sa achizitioneze un credit sunt cele cu venituri mici si medii. "Este normal ca tinerii si persoanele cu venituri medii si mici sa isi doreasca sa acceseze credite. Aceste categorii au nevoi de investitii si consum, pe care nu le pot satisface pe termen scurt din veniturile curente si nici nu dispun de economii acumulate in timp” a precizat Dragos Cabat.
Potrivit datelor Efin.ro, peste 35% din persoanele care au aplicat pentru un credit in intervalul iunie-august 2012 au optat pentru un imprumut de nevoi personale, 16,11% pentru un credit de nevoi personale cu ipoteca, 9,37% pentru un credit rapid si 8,7% pentru un imprumut imobiliar.
Dintre cei care doresc sa obtina un credit, 39,56% au varsta cuprinsa intre 30-40 ani si au venituri cuprinse intre 750 - 1500 RON (25,52% din total). 53,09% dintre aplicanti sunt barbati.
32% dintre persoanele care au aplicat pentru un imprumut mai au si alte rate, iar 16,75% sunt inregistrati in Biroul de credite.
Despre Financial View Media Services
Financial View Media Services a fost infiintata in 2009 de doi asociati cu experienta de peste 12 ani in domeniul financiar-bancar. Financial View este specializata in dezvoltarea de proiecte de internet in domeniul financiar care vin sa imbunatateasca si sa completeze serviciile existente in Romania.
In luna Februarie 2009 Financial View Media Services a lansat site-ul Efin.ro care intr-o perioada de 2 ani a devenit portalul numarul 1 de servicii financiare din Romania.
In luna Martie 2011 am lansat Credit Scoring - singurul sistem din Romania care permite oricarei persoane sa-si calculeze propriul scoring in cazul solicitarii de credite sau imprumuturi si, totodata, sa-i ofere o imagine similara cu evaluarile efectuate de institutiile financiare.
In luna Noiembrie 2011 am lansat serviciul RisCo - singurul sistem din Romania care poate oferi rapoarte CIP online. De asemenea, RisCo ofera posibilitatea ca in mai putin de 4 minute sa se efectueze interogari privind situatia juridica la RECOM, datoriile restante la bugetul de stat si buletinele de insolventa pentru orice firma inregistrata in Romania.
In luna Februarie 2012 am lansat Rating si Limite Comerciale - singurele sisteme online de evaluare financiara a oricarei societati din Romania. Efectuarea analizei financiare si generarea rapoartelor pentru orice firma inregistrata in Romania dureaza mai putin de 1 minut.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial