O noua amnistie pentru romanii cu restante la Fisc

Data publicarii: 10-10-2012 | Finante-Banci

Companiile si contribuabilii care isi vor plati principalul restantei ar putea scapa si de majorarile de intarziere, si de penalitati, si de dobanzile aferente.

Anul trecut, in perioada octombrie-decembrie, datornicii restantieri la Fisc plateau doar suma reprezentand principalul impozitelor si dobanda aferenta, fiind scutiti 100% de penalitati. Ulterior, in perioada ianuarie-iunie 2012, aceasta scutire a fost de doar 50% din penalitati, dobanda fiind in continuare platita. Acum, un grup de parlamentari a depus la Senat o initiativa legislativa  in baza careia scutirea se va extinde si asupra dobanzii aferente datoriei. Daca proiectul va deveni lege, scutirea va fi de 100% in primele trei luni de la termenul de referinta si de 50% dupa sase luni. Iar termenul de referinta va fi ultima zi din luna anterioara datei de intrare in vigoare a viitoarei legi. De exemplu, daca legea ar intra in vigoare din noiembrie, atunci scutirea de accesorii (penalitati, majorari si dobanzi) va fi de 100% de la 31 octombrie pana la 31 decembrie 2012 si de 50% in perioada 1 ianuarie - 30 martie 2013.

Beneficiaza si firmele intrate in insolventa

Potrivit initiatorilor, contribuabilii care inregistreaza obligatii fiscale restante in ultima zi a lunii anterioare intrarii in vigoare a viitoarei legi, datorate "bugetului de stat, bugetelor de asigurari sociale si bugetelor locale", beneficiaza de anularea sau reducerea creantelor fiscale accesorii, reprezentand "dobanzi, majorari de intarziere si penalitatea". Se vor anula, astfel, creantele fiscale accesorii, daca in termen de trei luni de la data intrarii in vigoare a legii, obligatiile principale "se sting prin plata voluntara sau prin compensare". In continuare, "se reduc cu 50% creantele fiscale accesorii daca in termen de sase luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, obligatiile principale se sting prin plata voluntara sau compensare".

Actele administrative fiscale sau titlurile executorii prin care s-au stabilit creante fiscale accesorii aferente creantelor fiscale principale "se desfiinteaza, chiar daca impotriva acestora s-au exercitat ori nu cai de atac", se mai arata in proiectul legislativ. Mai mult, prevederile acestuia se vor aplica "si in cazul in care a fost declansata procedura de insolventa".

Integral in Adevarul