O noua amnistie pentru romanii cu restante la Fisc
Data publicarii: 10-10-2012 | Finante-Banci
Companiile si contribuabilii care isi vor plati principalul restantei ar putea scapa si de majorarile de intarziere, si de penalitati, si de dobanzile aferente.
Anul trecut, in perioada octombrie-decembrie, datornicii restantieri la Fisc plateau doar suma reprezentand principalul impozitelor si dobanda aferenta, fiind scutiti 100% de penalitati. Ulterior, in perioada ianuarie-iunie 2012, aceasta scutire a fost de doar 50% din penalitati, dobanda fiind in continuare platita. Acum, un grup de parlamentari a depus la Senat o initiativa legislativa in baza careia scutirea se va extinde si asupra dobanzii aferente datoriei. Daca proiectul va deveni lege, scutirea va fi de 100% in primele trei luni de la termenul de referinta si de 50% dupa sase luni. Iar termenul de referinta va fi ultima zi din luna anterioara datei de intrare in vigoare a viitoarei legi. De exemplu, daca legea ar intra in vigoare din noiembrie, atunci scutirea de accesorii (penalitati, majorari si dobanzi) va fi de 100% de la 31 octombrie pana la 31 decembrie 2012 si de 50% in perioada 1 ianuarie - 30 martie 2013.
Beneficiaza si firmele intrate in insolventa
Potrivit initiatorilor, contribuabilii care inregistreaza obligatii fiscale restante in ultima zi a lunii anterioare intrarii in vigoare a viitoarei legi, datorate "bugetului de stat, bugetelor de asigurari sociale si bugetelor locale", beneficiaza de anularea sau reducerea creantelor fiscale accesorii, reprezentand "dobanzi, majorari de intarziere si penalitatea". Se vor anula, astfel, creantele fiscale accesorii, daca in termen de trei luni de la data intrarii in vigoare a legii, obligatiile principale "se sting prin plata voluntara sau prin compensare". In continuare, "se reduc cu 50% creantele fiscale accesorii daca in termen de sase luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, obligatiile principale se sting prin plata voluntara sau compensare".
Actele administrative fiscale sau titlurile executorii prin care s-au stabilit creante fiscale accesorii aferente creantelor fiscale principale "se desfiinteaza, chiar daca impotriva acestora s-au exercitat ori nu cai de atac", se mai arata in proiectul legislativ. Mai mult, prevederile acestuia se vor aplica "si in cazul in care a fost declansata procedura de insolventa".
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri