Sub 30% din creditele/facturile restante se recupereaza

Data publicarii: 17-10-2012 | Finante-Banci

Potrivit reprezentantilor industriei de colectare, se recupereaza in medie sub o treime din sumele datorate de rau-platnici, cu valori in jur de 20% pentru datoriile companiilor si 30% pentru creantele persoanelor fizice, scrie Romania Libera

Rata relativ redusa de succes poate fi legata si de sumele inca mici datorate in Romania pe segmentul persoanelor fizice-care detine cea mai mare pondere a datoriilor preluate de recuperatori - ceea ce face ca demararea unui proces in justitie impotriva rau platnicilor sa nu fie o optiune in majoritatea cazurilor (daca nu sunt venituri de poprit sau bunuri de executat, costurile din justitie nu ar face decat sa umfle pierderile creditorului/recuperatorului). Este util de stiut in momentul in care esti sunat de o firma specializata daca datoria ta este doar externalizata sau a facut parte dintr-un portofoliu cumparat de recuperator. Asta pentru ca exista spatiu mai mare de negociere cu recuperatorii de creante daca au cumparat datoria ta (uzual la 10-25% din valoare), inclusiv pentru a o rascumpara de la firma in cauza, decat daca datoria a ramas in continuare in portofoliul bancii/companiei de telefonie sau de utilitati (in acest caz, recuperatorii au la dispozitie doar cateva luni pentru a determina achitarea/reluarea platilor, in caz contrar creanta revenind in portofoliul creditorului, care poate decide fie sa o pastreze cu provizion cu tot, fie sa o treaca la pierderi, fie sa o vanda ulterior intr-un pachet cu alte creante unei firme specializate).

Tendinte

Piata colectarii de creante s-a redus cu 35% in prima jumatate a anului, comparativ cu perioada similara din 2011, la 615 milioane de euro, iar numarul cazurilor a scazut cu 13%, la 2,46 milioane de debite, conform Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC). Scaderea pietei a avut ca principala cauza scaderea creditarii in general. Pentru restul anului estimarile pentru piata colectarii creantelor sunt de scadere, in special pe segmentul debitorilor persoane fizice si al achizitiei portofoliilor de creante neperformante. Cresterea va veni doar din zona creantelor catre furnizorii de utilitati, pe fondul viitoarelor majorari ale tarifelor.

Integral in Romania Libera


Ultimele stiri pe BankNews.ro: