Scenariu-catastrofa: Cat pierde Romania daca Grecia iese din zona euro

Data publicarii: 22-10-2012 | Finante-Banci

Teoretic, o iesire a Greciei din zona euro poate fi gestionata de catre economiile lumii, inclusiv de catre Romania. Pierderile generale ar depasi totusi 670 de miliarde de euro pentru un grup de 42 de economii afectate.

Romania ar putea pierde un miliard de euro in urmatorii sapte ani, daca Grecia ar parasi zona euro, potrivit estimarii unui studiu al institutului german Prognos AG, publicat miercuri de fundatia Bertelsmann.

Romania este legata de Grecia prin canalele investitiilor straine directe, ale bancilor si ale schimburilor comerciale. Bancile grecesti controleaza 13 la suta din piata bancara romaneasca, iar un eventual faliment al Greciei ar putea avea efecte serioase asupra pietei romanesti.

Scenariul implica o masiva devalorizare a noii monede grecesti, somaj, o scadere dramatica a importurilor si multe alte efecte greu de evaluat.

Cel mai mare pericol pentru economia lumii nu este insa iesirea Greciei din zona euro, ci eventualitatea ca acest eveniment sa transmita semnale negative catre Portugalia, Spania si Italia.

Intr-un scenariu-catastrofa in care Grecia, Portugalia, Spania si Italia ar iesi din zona euro, pierderile Romaniei ar urca la 31 de miliarde de euro.

Analiza Prognos ia in calcul inca trei scenarii in care tarile masiv indatorate parasesc Uniunea Monetara Europeana.

Daca Portugalia ar urma Greciei, atunci pierderile la nivel global s-ar tripla.

Daca Spania ar iesi si ea din zona euro, costurile s-ar amplifica.

In cel mai dramatic scenariu in care situatia ar scapa total de sub control si s-ar ajunge la momentul in care Italia ar iesi din zona euro, Romania ar putea pierde 31 de miliarde de euro, suma echivalenta cu mai mult de 1600 de euro pe cap de locuitor.

In cel mai pesimist scenariu, efectele nefaste asupra economiei europene vor atinge si SUA si China.

Odata cu o eventuala iesire a Greciei din zona euro "nu putem exclude posibilitatea ca pietele sa nu mai aiba incredere in Portugalia, Spania si Italia, unde s-ar putea produce falimente statale. Economia mondiala ar cadea atunci intr-o profunda recesiune”, se mentioneaza in analiza.

Reprezentantii institutului german au mai precizat ca pentru a evita efectul de domino, comunitatea internationala trebuie sa evite ca Grecia sa intre in faliment si sa iasa din zona euro.

Sursa: TVRinfo.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: