Analiza Moody's: Economia, nota mica, dar de trecere

Data publicarii: 22-10-2012 | Economie

O economie diversificata cu un bun potential de crestere, cu nivel scazut al datoriei publice, dar cu un sector de stat nereformat, cu dependenta excesiva de zona euro si cu politicieni ce au o slabiciune fata de scandaluri, acesta este portretul creionat de Moody's Romaniei in ultimul raport al agentiei de rating.

Raportul nu este unul rau pentru una dintre cele mai sarace tari ale UE, blocata in ultimii ani in criza economica, dar si intr-o alta politica, interpreteaza ziaristii de la Financial Times ultimul raport de tara elaborat de agentia Moody's.

Partile bune sunt umbrite de deficientele devenite clasice pentru tara noastra: sector public ineficient, expunere la criza din zona euro, niveluri mici de crestere a PIB si o inclinatie spre disputele politice.

Nota "moderata"

Evaluarea Moody's are in vedere patru aspecte: sanatatea economiei, a institutiilor, pozitia financiara a guvernului si vulnerabilitatea la evenimente-riscuri. La fiecare aspect, notarea acordata a fost "moderata".

Potrivit comunicatului de presa ce a insotit raportul, exista vulnerabilitati pe partea balan-tei de plati (un raport anterior al economistilor mentiona, spre exemplu, ponderea mare a datoriei pe termen scurt). Aceasta deoarece datoria externa a Romaniei are pondere mare in total, obligatiile anuale de plata fiind semnificative. Alte semne de intrebare sunt dependenta ridicata a bancilor de institutiile - mama din zona euro, rezultatele proaste in privinta perfor-mantelor companiilor de stat si a privatizarii acestora.

Crestere economica prea mica in 2013

Ziaristii FT noteaza ca in doar cativa ani Romania a trecut de la o crestere economica rapida la o cadere la fel de rapida, cauzata de slabiciunile eonomiei.

Moody's considera ca este util de reamintit ca economia romaneasca nu este cu totul  intr-o postura nefericita. Cresterea economica isi revine, in pofida faptului ca majorarea PIB de doar 2,5%, estimata pentru anul viitor, este prea mica pentru o tara emergenta. Efortul consolidarii bugetare inregistreaza progrese, iar rezultatele privitoare la deficitul bugetar sunt superioare celor din multe tari UE. Raportul Moody's mai sugereaza ca, o data ce criza va fi solutionata, Romania se va regasi in situatia in care era in 2009. Mult potential, dar si cu probleme structurale majore, ce trebuie rezolvate. 

2,5% reprezinta cresterea PIB prognozata pen-tru 2013, considerata insa de Moody's prea mica pentru o tara emergenta.

Sursa: Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: