Financial Times: Uniunea bancara nu va pune capat crizei din Europa

Data publicarii: 22-10-2012 | International

Summitul de saptamana trecuta al liderilor din zona euro a fost important pentru faptul ca ce s-a decis acolo va schimba viitorul Europei. Uniunea bancara este un instrument atat de puternic, incat ar putea uni nucleul UE, dar separandu-l in acelasi timp de restul. Este mai util sa te gandesti la uniunea bancara ca la un proiect politic pe termen lung decat ca la un instrument de solutionare a crizei. In functie de viziune, ar putea fi monumental sau irelevant, este de parere editorialistul pe probleme economice europene, Wolfgang Munchau, de la cotidianul Financial Times, citat de Agerpres.

Decizia luata la summit a fost de a conveni un calendar ferm pentru instituirea si stabilirea bazelor juridice ale unui mecanism de supervizare unic - un nou reglementator bancar al zonei euro in cadrul Bancii Centrale Europene /BCE/. Acesta va fi primul dintre mai multi pasi spre o uniune bancara deplina - un proces care va dura mai multi ani pentru a se finaliza.

Mecanismul unic de supraveghere /Single Supervisory Mechanism, SSM/ va cuprinde in cele din urma toate cele 6.000 de banci din zona euro. Este posibil sa nu le supervizeze direct pe fiecare, dar poate prelua controlul atunci cand doreste. Stabilirea SSM va fi urmata de o politica comuna de recapitalizare a bancilor si un fond, un mecanism de rezolutie unic si, in cele din urma, o schema unica de asigurare a depozitelor. Functiile economice de rezolutie, recapitalizare si asigurarea depozitelor pot fi combinate in diferite moduri si diferite institutii. Forma finala este inca incerta. Dar este pe cale sa aiba loc.

Integral pe InComeMagazine.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: