Lucian Croitoru: De ce va fi 2013 un an dificil

Data publicarii: 22-10-2012 | Finante-Banci

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, (55 de ani) spune ca sunt costuri dupa criza politica din aceasta vara si ca odata ce instabilitatea politica a fost inregistrata de investiori ca fenomen posibil, acest risc este "incorporat in decizii imediat” si chiar "dupa ce riscul a fost eliminat, investitorilor le ia mult timp sa-si schimbe perceptia si sa elimine o parte semnificativa a acestui risc din procesul decizional”. Lucrurile nu sunt deloc simple in viziunea lui Lucian Croitoru, care a vazut in evenimentele din luna iulie, cand a fost suspendat presedintele "semne ca libertatea politica s-ar putea deteriora in mod semnificativ”. Cel  mai important i se pare consilierului guvernatorului BNR faptul "ca daca nu creste libertatea economica, prin reducerea coruptiei, prin clarificarea drepturilor de proprietate si prin reducerea dependentei de stat, atunci cresc sansele ca libertatea politica sa se altereze”. Lucian Croitoru a dezvoltat aceasta teza in studiul  "Jaful vs. dreptul de a nu minti", care a fost zilele acestea publicat la Curtea Veche Publishing.

Din punctul de vedere al consilierului lui Mugur Isarescu, 2013 va fi "un an complicat” fiindca refacerea increderii in zona euro "va mai dura”, fiindca pentru Romania "s-a doveditu un lucru dificil atragerea fondurilor europene”, iar "cresterea economica va ramane modesta” si inflatia, care a fost "destul de mult peste 5 la suta, mai ales din cauza cresterii preturilor la alimente” va ramane la fel cel putin in prima pare a anului viitor. 

 Premierul roman a spus recent ca Romania nu mai are bani pentru ultimele 45 de zile ale anului din cauza guvernului anterior. Cum este vazuta aceasta declaratie in mediul elitei financiare?

 L.C.Totusi, premierul a retras aceasta declaratie, spunand ca a gasit fondurile necesare. Daca le-a gasit, inseamna ca erau deja acolo.

 Tocmai

 L.C.Probabil ca declaratia a fost facuta inainte sa se consulte cu cei care administreaza finantele. Faptul ca a retras-o repede este un semn ca nu i-a placut nici lui aceasta declaratie.

 E o declaratie care produce mirare in randul investitorilor sau al finantatorilor Romaniei?

 L.C.Probabil ca da, asa ca e important ca a retras-o. Mesajul care a ramas a fost, in final, limpede: avem banii. Daca s-ar fi prelungit incertitudinea privind disponibilitatea banilor, ar fi aparut si unele efecte negaltive, dar asa lucrurile s-au lamurit.

Cititi interviul integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: