Fitch a confirmat ratingurile BCR, BRD si Garanti Bank

Data publicarii: 15-11-2012 | Finante-Banci

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat miercuri ratingurile pe termen lung ale Banca Comerciala Romana S.A. (BCR) si BRD-Groupe Societe Generale S.A. la'BBB plus' precum si ratingul Garanti Bank la 'BB plus', perspectiva asociata pentru toate cele trei ratinguri este stabila, informeaza un comunicat de rating.

Fitch precizeaza ca ratingurile BCR, BRD si Garanti Romania reflecta sprjinul pe care cele trei banci se asteapta sa il primeasca de la bancile mama, respectiv Erste Group Bank AG  ('A'/stablila/'a-'), Societe Generale ( 'A+'/negativa/'a-') si Turkiye Garanti Bankasi ('BBB-'/stabila/'bbb-'). Agentia de rating considera ca subsidiarele din Romania ale clor trei banci sunt investitii de importanta strategica in regiunea Europei Centrale si de Est, in pofida performantelor slabe inregistrate de piata romaneasca in ultimii trei ani. 

Fitch subliniaza ca ratingurile BCR si BRD sunt constranse de plafonul de tara al Romaniei iar perspectivele stabile acordate celor doua banci reflecta perspectiva stabila a ratingului de tara al Romaniei. 'Orice modificare a plafonului de tara ar putea conduce la o modificare a ratingului bancilor. De asemenea, orice reducere semnificativa a angajamentelor bancilor mama fata de regiunea CEE si fata de piata romaneasca in particular (lucru la care Fitch nu se asteapta in prezent) ar putea declansa o actiune negativa asupra ratingului', se arata in comunicatul Fitch. 

In cazul Garanti Romania, ratingul este sustinut de sprijinul pe care il poate astepta de la banca mama (Turkiye Garanti Bankasi A.S.) si este sensibil la orice modificare a ratingului bancii mama. Agentia precizeaza ca se asteapta sa revizuiasca ratingul bancii Turkiye Garanti Bankasi A.S. ca urmare a recentei imbunatatiri a ratingului de tara al Turciei. 

In sens invers, ratingul Garanti Romania ar putea fi retrogradat in cazul reducerii importantei strategice a acestei banci pentru grupul mama, insa Fitch precizeaza ca nu se asteapta la acest lucru in prezent.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: