Valentin Lazea: Speram ca inflatia sa revina in tinta in 2013
Data publicarii: 20-11-2012 | Finante-Banci
Este de asteptat ca inflatia sa revina in ancorele stabilite de Banca Nationala, in 2013, ceea ce este o veste buna pentru investitori, a declarat, marti, economistul sef al BNR, Valentin Lazea, intr-o conferinta cu tema 'Romania in 2013: perspective economice', care are loc la Bucuresti.
'Speram ca inflatia sa revina in tinta, undeva la jumatatea anului 2013. Evolutiile privind inflatia au raspuns asteptarilor noastre, ceea ce este o veste buna pentru intreprinzatori. O veste proasta vine din partea segmentului investitiilor straine directe care, in 2011, au totalizat 1,8 miliarde euro si au fost in scadere cu 17,9 la suta, calculat an la an', a spus Lazea.
Economistul sef al Bancii Centrale a apreciat ca Romania ar putea avea o crestere a PIB de 2 la suta si care ar putea fi chiar mai mare, in conditiile cresterii nivelului de atragere a fondurilor europene.
'Pentru 2013 vedem o crestere economica de 2 la suta, dar aceasta depinde de capacitatea de a atrage bani europeni, iar cu o absorbtie buna a fondurilor europene, Romania ar putea avea chiar o crestere de 3 la suta a PIB', a explicat Lazea.
Raymond Breden, presedintele executiv al Camerei de Comert Britanice in Romania, si-a exprimat 'scepticismul' in ceea ce priveste atingerea unei dinamici de crestere de 2 la suta a economiei romanesti in 2013 si capacitatea de a atrage eficient banii europeni.
'Sunt sceptic fata de posibilitatea ca Romania sa aiba o crestere de 2 la suta in 2013, tinand cont de rezultatele slabe din 2012', a spus Breden.
Valentin Lazea considera ca ineficienta atragerii banilor europeni are trei cauze - splitarea responsabilitatii privind fondurile UE pe mai multe ministere, alcatuirea de proiecte nebancabile de catre aplicanti si nerespectarea regulilor stabilite de birocratia europeana in elaborarea proiectelor.
Breden considera ca pentru economia Romaniei 'aderarea la euro nu este esentiala, ci stabilitatea cursului de schimb'. Politicul a facut rau economiei, prin slabirea leului, considera oficialul britanic.
Presedintele Camerei de Comert Italiene pentru Romania, Guglielmo Frinzi, a apreciat, de asemenea, ca pentru Romania nu este oportuna adoptarea euro.
'Este mai bine ca Romania sa ramana in afara zonei euro', a subliniat Frinzi, care a spus ca trebuie sa vedem ce se intampla acum in Grecia, Spania si Portugalia, care sunt in zona euro.
Economistul sef al BNR a apreciat ca 'ar trebui ca Romania sa intre in zona euro atunci cand este pregatita'.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online