Norme mai dure pentru bancile Europei

Data publicarii: 21-11-2012 | Finante-Banci

Testele de stres ce vor fi derulate anul viitor in randul bancilor din Europa vor verifica progresele inregistrate de creditorii europeni in privinta implementarii cerintelor Basel III, a declarat Andrea Enria, presedintele Autoritatii Bancare Europene (EBA).

"Trebuie sa ne concentram eforturile de la procesul de recapitalizare la dezvoltarea metodelor de implementare deplina a standardelor Basel III. Vom structura testele de stres de anul viitor pe aceste coordonate", a explicat seful EBA, citat de Agerpres. Normele Basel III ar urma sa intre treptat in vigoare incepand din 2013. Aceste reguli au fost elaborate ca raspuns la criza financiara din 2008 si sunt considerate vitale pentru asigurarea capitalizarii institutiilor financiare impotriva viitoarelor socuri financiare.

Stabilite in anul 2010 de un comitet de banci centrale si organisme de reglementare din intreaga lume, normele Basel III ar urma sa oblige bancile sa-si constituie rezerve echivalente cu 7% din valoarea imprumuturilor pe care le acorda, fata de 2% in prezent.  Deoarece responsabilitatea supervizarii bancilor europene va fi preluata de Banca Centrala Europeana, EBA vrea sa asigure o reglementare eficienta prin stabilirea unui set comun de reguli de supervizare, analizand metodele folosite de autoritatile SUA si dezvoltand un ghid comun ce va fi utilizat pentru supervizarea institutiilor de creditare din Europa, a declarat Enria.

Bani de acasa

Luna trecuta, Autoritatea Bancara Europeana le-a cerut bancilor din UE sa continue sa-si majoreze capitalul la peste 200 miliarde euro (258 miliarde dolari) pentru a face fata cerintelor mai dure de reglementare pe plan mondial.

Cele 27 de banci europene carora EBA le-a cerut sa-si prezinte planurile privind majorarea capitalului au reusit sa ajunga la un total de 116 miliarde euro, a anuntat in octombrie EBA. Incluzand ajutorul catre bancile elene si spaniole, bancile europene si-au majorat rezervele de capital cu peste 200 miliarde euro din 2011.

Increderea investitorilor in bancile europene a fost afectata de criza datoriilor cu care se confrunta tari ca Grecia, Italia si Spania. EBA le-a cerut bancilor europene in decembrie sa-si majoreze capitalul cu 114,97 miliarde de euro, pentru ca pana in iulie indicele de adecvare a capitalului Core Tier 1 sa ajunga la 9%, intr-o incercare de a restabili increderea investitorilor intr-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro. Printre bancile care nu au reusit sa indeplineasca cerintele EBA se afla Banca Monte dei Paschi di Siena SpA (Italia), Cyprus Popular Bank si Bank of Cyprus (Cipru) si Nova Kreditna Banka Maribor (Slovenia). Pentru aceste banci, EBA a cerut ca orice ajutor de stat catre acesti creditori pentru a ajunge la un indice de adecvare a capitalului Core Tier 1 sa ajunga la 9% sa fie activate pana la sfarsitul lui 2012.

Integral in Romania Libera