Castigurile din actiuni au batut depozitele bancare

Data publicarii: 22-11-2012 | Finante-Banci

Actiunile celor mai lichide companii listate pe piata de capital au dat randamente superioare, in primele noua luni din 2012, chiar si fata de economiile in valuta.

Daca economia reala a cam batut pasul pe loc in primele noua luni din acest an, pietele financiare au fost mult mai dinamice si au dat randamente superioare inflatiei. Bancile au oferit dobanzi de peste 5% pentru depozitele in lei si de 3% pentru cele in valuta, fapt care le-a adus deponentilor bonusuri de 5,4% pana la 8%, intr-o perioada in care media scumpirilor - inflatia - a fost de 4%. Cele mai bune plasamente au fost, insa, actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti, care au surclasat randamentele oferite de depozitele bancare.

Vedetele pietei: serviciile financiare

Cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) si doua dintre cele patru banci ale caror actiuni sunt cotate la Bursa au dat cele mai bune randamente in primele noua luni. Media SIF-urilor, reflectata de indicele BET-FI, a avut o crestere de 20% din ianuarie pana in septembrie, titlurile Bancii Transilvania (simbol: TLV) s-au apreciat cu 37,5%, de la 0,8 lei/actiune in ianuarie la 1,1 lei/actiune in septembrie, iar valoarea titlurilor Bancii Comerciale Romane (simbol: EBS) a crescut de la 60 la 80 de lei/actiune, respectiv cu 33,3%.

Nu acelasi lucru putem spune despre BRD, ale carei actiuni au scazut cu 31,5% (de la 10,5 lei in ianuarie la 7,2 lei in septembrie) si despre Banca Comerciala Carpatica (simbol: BCC), in scadere de la 0,05 la 0,04 lei/actiune.

Cine a investit la inceputul anului in actiunile companiilor care compun indicele de baza al Bursei, BET, respectand, desigur, si ponderea acestora in "cosul" indicatorului, a obtinut in toamna un castig de 8,8%. Cele mai mari ponderi in BET le au Fondul Proprietatea (20,7%), Petrom (20,5%), Banca Transilvania (20%) si BRD (18,4%).

Integral in Adevarul