Raiffeisen BpL: Potentialul pietei de economisire-creditare este foarte mare

Data publicarii: 07-01-2013 | Finante-Banci

  • Aurelia Cionga: Interesul pentru economisire-creditare este mai ridicat in randul populatiei cu nevoi locative mai putin urgente
  • Potentialul pietei va atinge un nivel de 2,1 milioane cetateni in urmatorii 5 ani, adica un grad de penetrare de 10%, care constituie obiectivul ABDLR pe acelasi orizont de timp, a spus presedintele Raiffeisen BpL

Presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, Aurelia Cionga, spune ca potentialul pietei de economisire-creditare din Romania este foarte mare, interesul pentru economisire-creditare fiind mai ridicat in randul populatiei cu nevoi locative mai putin urgente. 

"Potentialul pietei in Romania va atinge un nivel de 2,1 milioane cetateni in urmatorii 5 ani, adica un grad de penetrare de 10%, care constituie obiectivul Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ ( ABDLR) pe acelasi orizont de timp. Raiffeisen BpL isi propune sa foloseasca actuala criza ca pe o oportunitate pentru dezvoltarea sistemului de economisire-creditare. In urma unui studiu realizat pentru banca, am observat ca cei mai atrasi de produsul de economisire-creditare sunt familiile tinere cu copii, acestea dorind sa economiseasca pentru copiii lor inca de cand sunt mici. Acest lucru este demonstrat si de comportamentul clientilor nostri care doresc sa economiseasca pe termen mediu si lung cu un randament bun si pentru a se pune la adapost de un viitor nesigur. Clientii nostri sunt responsabili, chibzuiti, se gandesc la viitorul lor si al familiilor lor si mai ales la imbunatatirea conditiilor locative. Dintre acestia, exista clienti care doresc sa aduca imbunatatiri locuintelor lor si astfel incep sa economiseasca inainte cu 3-5 ani", a declarat, pentru Curierul National, Aurelia Cionga, presedinte Raiffeisen BpL. 

Provocarile anului 2013

Ea a spus ca provocarea cea mai mare in acest an este legata de cresterea nivelului de cunoastere a produsului si a avantajelor sale in randul cetatenilor. "Milioane de europeni beneficiaza de avantajele acestui sistem, de ce sa nu beneficieze si romanii?! Astfel, incercam sa dezvoltam programe de informare a populatiei cu privire la sistem si la avantajele acestuia. Colaborarile cu primariile reprezinta un exemplu din aceasta categorie. De asemenea, intentionam implicarea mai activa a bancilor pentru locuinte in proiecte de imbunatatire a calitatii locuirii si a fondului locativ, precum: eficientizarea energetica a cladirilor, constructie si achizitie de locuinte, ANL si locuinte sociale, modernizarea structurii ansamblurilor de locuinte cu vechime de peste 25 de ani", a aratat Aurelia Cionga. 

Ea a precizat ca o alta provocare  pe termen mediu este incercarea de a creste gradul de economisire la romani, unul dintre cele mai scazute din Europa, precum si imbunatatirea confortului locuirii romanilor ce utilizeaza acest produs. Ea a precizat ca produsul de economisire-creditare este un produs cu dobanzi fixe, rate egale si predictibile ce nu presupune riscuri nici pentru client si nici pentru banca.

"Incepand cu 2013, ni s-ar parea optim sa se  intensifice activitatea de acordare a creditelor ipotecare in moneda nationala, iar cele in moneda straina sa scada ca pondere in totalul creditelor acordate. De altfel, acest lucru este natural. Intotdeauna am recomandat romanilor sa achizitioneze credite in moneda in care au veniturile. Ce intrebau cei mai multi romani inainte de criza, atunci cand intrau intr-o banca pentru un credit? "Cat de multi bani pot obtine si cat de repede?" - un comportament care s-a schimbat acum.  Am observat o atitudine responsabila in randul clientilor nostri care sunt pregatiti sa astepte pana la 2 ani, poate chiar mai mult, inainte de a se angaja intr-un credit de investitii imobiliare, dar cu costuri mult mai mici. Un comportament in contradictie cu ce se intampla in urma cu 3-4 ani, cand se dorea un credit cat de repede indiferent de costuri", a explicat, pentru Curierul National, presedintele Raiffeisen BpL. Ea a spus ca pentru a tine costurile sub control, din ce in ce mai multi romani isi planifica din timp achizitia unei locuinte, reabilitarea/renovarea acesteia si incep sa  puna un ban deoparte.

Integral in Curierul National