BNR a mentinut dobanda cheie

Data publicarii: 08-01-2013 | Finante-Banci

In sedinta din 7 ianuarie 2013, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele:

  • Mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25 la suta pe an; 
  • Gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar;
  • Mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

BNR va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Analiza celor mai recente evolutii ale indicatorilor macroeconomici releva intreruperea tendintei ascendente a ratei anuale a inflatiei, precum si o redresare lenta a economiei romanesti pe fundalul recesiunii din economiile zonei euro. 

Rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 4,56 la suta in luna noiembrie 2012 fata de varful anului trecut de 5,33 la suta consemnat in luna septembrie, confirmand astfel disiparea treptata a efectului inflationist al unor factori pe partea ofertei. Rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustata# a ramas la nivelul de 3,3 la suta in luna noiembrie 2012.

Dinamica modesta a productiei industriale si a comertului cu amanuntul, precum si prelungirea recesiunii economice in zona euro, de natura sa exercite efecte adverse asupra exporturilor romanesti, sugereaza persistenta deficitului de cerere agregata. 

In acelasi timp, similar evolutiilor din majoritatea economiilor statelor membre ale Uniunii Europene, creditul acordat sectorului privat inregistreaza o incetinire. Componentele sale releva evolutii divergente, creditul in valuta consemnand o reducere a dinamicii sale.

Politica monetara a ramas prudenta, urmarind ancorarea anticipatiilor inflationiste si conservarea perspectivelor de revenire a ratei anuale a inflatiei in apropierea tintei pe termen mediu. 

Controlul ferm al lichiditatii exercitat de BNR in perioada recenta, coroborat cu respectarea parametrilor fiscal-bugetari asumati, finalizarea procesului electoral si formarea noului guvern au contribuit la imbunatatirea perceptiei de risc suveran a investitorilor ceea ce s-a reflectat favorabil in atenuarea presiunilor asupra cursului de schimb si dobanzilor interbancare. 

Perspectivele raman favorabile revenirii ratei anuale a inflatiei in interiorul intervalului-tinta pana la finele anului curent, dar se mentin riscurile si incertitudinile legate de evolutiile mediului extern, ale fluxurilor de capital, ale preturilor administrate, precum si ale unor preturi volatile. 

In aceste conditii, Consiliul de administratie al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25 la suta pe an, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Aceste decizii vizeaza reluarea si consolidarea  procesului de dezinflatie, a carui perspectiva este in continuare marcata de riscuri si incertitudini legate de evolutiile pe plan intern, inclusiv de persistenta unor rigiditati structurale in economia romaneasca, dar si de procesul de redresare a economiei zonei euro si a celei la nivel mondial. 

Pastrarea conduitei prudente a politicii monetare, inclusiv prin calibrarea optima a instrumentelor de care dispune banca centrala, este esentiala pentru atingerea obiectivelor pe termen mediu privind stabilitatea preturilor si cea financiara, ca fundamente ale unei cresteri economice sustenabile. Ambele procese vor contribui la asigurarea conditiilor necesare  reducerii durabile a costului creditului in lei, stimularea economisirii in moneda nationala si la  asigurarea sustenabilitatii deficitului extern prin limitarea dependentei de finantarile externe.

CA al BNR reitereaza ca BNR monitorizeaza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare. 

Potrivit calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 5 februarie 2013, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei.

Comunicat de presa