Standard&Poor's a confirmat ratingul Olandei la 'AAA', cu perspectiva negativa

Data publicarii: 15-01-2013 | International

Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's Ratings Services a confirmat marti ratingul de top 'AAA' atribuit Olandei, dar a avertizat ca perspectiva ramane negativa, transmite AP.

Economia prospera, diversificata si competitiva a Olandei justifica atribuirea unui rating de credit pe termen lung 'AAA', se arata in comunicatul agentiei. De asemenea, S&P apreciaza politica macroeconomica prudenta si flexibila si faptul ca economia olandeza este perceputa ca una dintre cele mai solide din Europa. Anul trecut PIB-ul pe locuitor a fost de 47.000 dolari, se arata in raportul S&P, iar economia este este foarte competitiva si productiva. In ciuda unei cresteri a concedierilor din 2011, Olanda are una din cele mai scazute rate ale somajului din Europa, de 5,6%, apreciaza agentia de evaluare financiara. 

Totusi, S&P atrage atentia asupra presiunilor economice care ar putea afecta sectorul financiar olandez si economia in ansamblu. O perspectiva negativa sugereaza ca ratingul Olandei ar putea fi retrogradat in viitor. 

Intr-un raport publicat in decembrie de Banca Centrala a Olandei se arata ca economia tarii este intr-o stare mai proasta decat se estima pana acum si va continua sa se contracte anul viitor, ceea ce creste riscul unei revizuiri a ratingului 'AAA' actual al Olandei. 

Potrivit celor mai recente prognoze ale Bancii Centrale, economia olandeza va inregistra in 2013 o contractie de 0,6%, fata de o crestere de 0,6% cat se estima anterior. Economia olandeza ar urma sa revina pe crestere in 2014, cu o expansiune de 1%, fata de un avans de 1,2% cat estima anterior. 

De asemenea, Banca Centrala a Olandei estimeaza ca deficitul bugetar va scadea pana la 3,5% anul viitor de la 4,1% din PIB in acest an. In pofida scaderii, este vorba de o cifra mai mare decat prognozele anterioare care mizau pe un deficit de 2,9% din PIB.

Potrivit Eurostat, economia olandeza s-a contractat cu 1,1% in trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea, o contractie mai mare decat cea inregistrata de Spania, Portugalia si Italia. De asemenea, rata somajului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani. 

Noile prognoze ale Bancii Centrale a Olandei constituie o provocare pentru noul guvern de coalitie condus de premierul Mark Rutte, care implementeaza o serie de masuri de austeritate in valoare de 30 de miliarde de euro. Ministerul olandez de Finante a informat intr-un comunicat ca va respecta regulile bugetare actuale, care presupun noi reduceri de cheltuieli in situatia in care deficitul bugetar este cu un procent peste tinta preconizata initial. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: