Standard&Poor's a confirmat ratingul Olandei la 'AAA', cu perspectiva negativa
Data publicarii: 15-01-2013 | International
Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's Ratings Services a confirmat marti ratingul de top 'AAA' atribuit Olandei, dar a avertizat ca perspectiva ramane negativa, transmite AP.
Economia prospera, diversificata si competitiva a Olandei justifica atribuirea unui rating de credit pe termen lung 'AAA', se arata in comunicatul agentiei. De asemenea, S&P apreciaza politica macroeconomica prudenta si flexibila si faptul ca economia olandeza este perceputa ca una dintre cele mai solide din Europa. Anul trecut PIB-ul pe locuitor a fost de 47.000 dolari, se arata in raportul S&P, iar economia este este foarte competitiva si productiva. In ciuda unei cresteri a concedierilor din 2011, Olanda are una din cele mai scazute rate ale somajului din Europa, de 5,6%, apreciaza agentia de evaluare financiara.
Totusi, S&P atrage atentia asupra presiunilor economice care ar putea afecta sectorul financiar olandez si economia in ansamblu. O perspectiva negativa sugereaza ca ratingul Olandei ar putea fi retrogradat in viitor.
Intr-un raport publicat in decembrie de Banca Centrala a Olandei se arata ca economia tarii este intr-o stare mai proasta decat se estima pana acum si va continua sa se contracte anul viitor, ceea ce creste riscul unei revizuiri a ratingului 'AAA' actual al Olandei.
Potrivit celor mai recente prognoze ale Bancii Centrale, economia olandeza va inregistra in 2013 o contractie de 0,6%, fata de o crestere de 0,6% cat se estima anterior. Economia olandeza ar urma sa revina pe crestere in 2014, cu o expansiune de 1%, fata de un avans de 1,2% cat estima anterior.
De asemenea, Banca Centrala a Olandei estimeaza ca deficitul bugetar va scadea pana la 3,5% anul viitor de la 4,1% din PIB in acest an. In pofida scaderii, este vorba de o cifra mai mare decat prognozele anterioare care mizau pe un deficit de 2,9% din PIB.
Potrivit Eurostat, economia olandeza s-a contractat cu 1,1% in trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea, o contractie mai mare decat cea inregistrata de Spania, Portugalia si Italia. De asemenea, rata somajului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.
Noile prognoze ale Bancii Centrale a Olandei constituie o provocare pentru noul guvern de coalitie condus de premierul Mark Rutte, care implementeaza o serie de masuri de austeritate in valoare de 30 de miliarde de euro. Ministerul olandez de Finante a informat intr-un comunicat ca va respecta regulile bugetare actuale, care presupun noi reduceri de cheltuieli in situatia in care deficitul bugetar este cu un procent peste tinta preconizata initial.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri