Moody's a retrogradat principalele banci din Cipru
Data publicarii: 15-01-2013 | Finante-Banci
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a retrogradat ratingurile principalelor trei banci din Cipru si mai adanc in categoria 'junk' (nerecomandat pentru investitii), dupa ce saptamana trecuta a revizuit in scadere, cu trei trepte, ratingul suveran al Ciprului, de la de la 'B3' la 'Caa3', transmit marti AP si Dow Jones Newswires.
Moody's apreciaza ca decizia reflecta incertitudinile privind data si conditiile incheierii memorandumului de intelegere intre guvernul cipriot si creditorii internationali - UE, BCE si FMI - pentru a finanta recapitalizarea sistemului bancar din Cipru. De asemenea, decizia agentiei reflecta sporirea riscului intrarii Ciprului in incapacitate de plata, ceea ce ar putea afecta eficienta recapitalizarii bancilor.
Moody's a retrogradat cu o treapta ratingurile Cyprus Popular Bank si Bank of Cyprus si cu doua trepte ratingul Hellenic Bank. Moody's atribuie acum celor trei banci un rating 'Caa2', cu o treapta peste ratingul Ciprului. Perspectiva asociata ratingurilor celor trei banci este negativa, ceea ce inseamna ca ar putea fi din nou retrogradate.
Saptamana trecuta, Moody's a revizuit in scadere, cu trei trepte, ratingul suveran al Ciprului, de la de la 'B3' la 'Caa3'. 'Principalul factor ce a determinat Moody's sa coboare cu trei trepte ratingul imprumuturilor guvernului cipriot il reprezinta sprijinul masiv pe care bancile cipriote este posibil sa il solicite' in anii ce vor urma. In plus, finalul negocierilor cu creditorii internationali - UE, BCE si FMI -, ramane 'nesigur', se arata in comunicatul agentiei.
Din iunie 2012 Ciprul negociaza cu UE, BCE si FMI un program de ajutor pe patru ani in valoare de 17 miliarde de euro. Insa, inainte de a semna un acord oficial cu Ciprul, ministrii de finante din zona euro au nevoie de rezultatele unui audit derulat in randul bancilor cipriote, care va arata care sunt nevoile de capital ale acestui sector si care va fi publicat la sfarsitul lunii ianuarie.
Daca va primi un program de sprijin, Ciprul va deveni a cincea tara din cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenta financiara internationala, dupa Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania.
Principalele trei banci din Cipru (Bank of Cyprus, Hellenic Bank si Cyprus Popular Bank) sunt prezente si pe piata din Romania.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri