Furt de tablouri in Olanda: Romanii arestati isi sustin nevinovatia

Data publicarii: 25-01-2013 | Diverse

Cei trei romani acuzati de implicare in spectaculosul furt de tablouri dintr-un muzeu din Rotterdam anul trecut isi neaga vinovatia in acest caz, au indicat vineri pentru AFP avocatii acestora.

'Pozitia clientului meu este foarte clara: el este complet nevinovat', a declarat avocata Daniela Dede, inainte de o audiere in care clientul sau, Mihai Alexandru Bitu, urmeaza sa ceara eliberarea sa din arest preventiv. 

Bitu, in varsta de 20 de ani, originar din estul Romaniei, este acuzat de procurori ca ar fi actionat drept 'intermediar pentru vanzarea a doua tablouri' furate de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam in octombrie 2012, a indicat avocata. 'Insa el doar a primit un telefon de la un alt coinculpat care ii cerea sa gaseasca un cumparator pentru niste obiecte, nu stia deloc ca este vorba de tablouri', a adaugat Dede. 

Ceilalti doi suspecti, Radu Dogaru si Eugen Darie, sustin, la randul lor ca 'nu sunt vinovati in acest caz', a precizat avocata acestora, Doina Lupu. Acestia, care au stat in Olanda mai multe luni, la fel ca Bitu, sunt si ei originari din estul Romaniei, din orasul Macin, judetul Tulcea. 

Ei recunosc in declaratiile lor ca au vizitat Muzeul Kunsthal, insa cu o saptamana inainte de furt, potrivit unor surse apropiate dosarului. 

Acestea sunt primele declaratii ale apararii celor trei romani arestati marti la Bucuresti pentru presupusa lor implicare in furtul spectaculos a sapte tablouri din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Printre tablouri se regasesc opere semnate de Picasso, Monet si Gauguin, valoarea prejudiciului fiind de aproximativ 18 milioane de euro. 

Acuzatii au fost plasati marti in arest preventiv pentru 29 de zile, insa vor cere vineri repunerea in libertate. 

Seful Politiei Romane, Petre Toba, a afirmat joi ca 'exista indicii care arata ca mai multe alte persoane au participat la furt'. 

Tablourile furate sunt 'Cap de arlechin' de Pablo Picasso, "Fata citind in alb si galben" de Henri Matisse, 'Podul Waterloo' si 'Podul Charing Cross' de Claude Monet, "Femeie in fata unei ferestre deschise" de Paul Gauguin, 'Autoportret' de Meyer de Haan si 'Femeie cu ochii inchisi' de Lucian Freud.

Sursa: AGERPRES