RZB considera CEFTA o oportunitate deosebita pentru Europa de Sud-Est

Data publicarii: 24-10-2006
RZB considera CEFTA o oportunitate deosebita pentru Europa de Sud-EstCu ocazia unei conferinte avand ca subiect Europa de Sud-Est, Raiffeisen Research, unitatea de cercetare a Grupului RZB, a dat publicitatii cea mai recenta analiza a acestei regiuni, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Una dintre concluziile acestui studiu arata ca se asteapta ca PIB-ul tarilor din Sud-Estul Europei sa inregistreze o rata de crestere de aproximativ 6% in 2006, aceste tari ramanand unul dintre motoarele cresterii economice in Europa.

Aceasta tendinta va continua avand in vedere aderarea Bulgariei si Romaniei la UE si modificarea Acordului de Liber Schimb Central-European (CEFTA). Grupul RZB este reprezentat in Europa de Sud-Est de subsidiara sa Raiffeisen International Bank-Holding AG, care coordoneaza banci prezente pe sapte piete. Cu active totale in valoare de 14 miliarde EUR, aproximativ 600 de unitati si  12.100 de angajati (date valabile la 30 iunie 2006), grupul Raiffeisen este unul din cele mai mari prezente in regiune.

Uniunea Europeana este cel mai important partener comercial pentru regiunea Europei de Sud-Est. In 2005, activitatile comerciale dintre UE si Europa de Sud-Est au atins valoarea de 79 miliarde EUR, cu 53% mai mult decat in anul 2001. UE a oferit acces preferential tarilor din regiunea de Vest a Balcanilor din anul 2001 - de atunci exporturile din aceste tari catre UE au crescut cu 38%. Comertul dintre tarile din Europa de Sud-Est s-a intensificat in urma semnarii Acordurilor bilaterale de Liber Schimb. Activitatile comerciale din regiune au crescut de la 2,6 miliarde EUR in 2002 la peste 3,5 miliarde EUR in 2004.

In prezent, volumul activitatilor comerciale intre tarile din Europa de Sud-Est este relativ scazut ca urmare a intreruperii cooperarii economice din ultima decada. De asemenea, multe aspecte politice nerezolvate si restructurarea economiilor nationale individuale au incetinit reluarea comertului regional. Pe langa membrii actuali, Bulgaria, Croatia, Romania sI Macedonia, este foarte probabil ca, in curand, Albania, Bosnia si Herzegovina, Serbia, Muntenegru, Kosovo si Moldova sa se alature CEFTA.

Bulgaria si Romania vor fi obligate sa paraseasca organizatia dupa ce vor obtine statutul deplin de tari membre ale UE la inceputul anului 2007. Pana atunci, "noul CEFTA" va acoperi o arie cu o populatie ce depaseste cu putin 55 de milioane, reprezentand in jur de 12% din populatia UE. Datele cele mai recente arata ca PIB-ul noilor membri CEFTA se ridica la peste 200 miliarde EUR, reprezentand aproximativ 1,8% din PIB-ul actual al UE.

Atragerea Investitiilor Straine Directe ramane o prioritate

Activitatea economica intensa genereaza presiuni asupra cresterii importurilor, datorate nu numai consumului domestic ridicat, ci si ca urmare a investitiilor semnificative recente din regiunea Europei de Sud-Est. Desi se lupta pentru imbunatatirea exporturilor de bunuri, in special catre piata UE, multe dintre tari se confrunta cu deficite comerciale mari.

Tendintele nefavorabile ale comertului international de bunuri au contribuit semnificativ la dezechilibrele externe din tarile din Europa de Sud-Est, fiind partial responsabile de generarea deficitelor de cont curent actuale. Cea mai dorita metoda de finantare a acestor deficite este prin investitii straine directe, adica infuzii de capital strain ne-speculativ pe termen lung. Pentru noii membri ai UE, investitiile straine directe au avut un impact pozitiv asupra cresterii exporturilor si productiei, crearii de locuri de munca si imbunatatirii eficientei la nivel microeconomic.

In ultimii doi ani, investitiile straine directe din regiune au inregistrat o crestere semnificativa, in special in Romania sI Bulgaria. Cauzele care au dus la cresterea interesului investitorilor straini au fost perspectiva aderarii la UE, costurile cu angajatii mai mici decat in noile state membre, cresterea economica robusta si reformele in curs de desfasurare. Procesul de privatizare in tarile din Europa de Sud-Est a contribuit pozitiv la cresterea investitiilor straine directe. In urmatorii ani veniturile din privatizare in tarile din Europa de Sud-Est ar trebui sa ramana ridicate deoarece o parte semnificativa a activelor este inca detinuta de stat.

Liberalizarea sectorului de transport si a celui de comunicatii, a companiilor de utilitati si privatizarea institutiilor financiare ar putea continua sa genereze fluxuri semnificative de capital strain in regiune in urmatorii ani. Multe dintre tarile din Europa de Sud-Est au adoptat recent politici de promovare proactive, oferind diferite stimulente pe masura ce apreciaza importanta investitiilor straine directe pentru cresterea economica.

Totusi, investitiile straine directe pe cap de locuitor in regiune sunt semnificativ mai mici decat in Europa Centrala. Acestea depasesc cu putin 1.000 EUR comparativ cu 2.900 EUR pe cap de locuitor in Europa Centrala. In consecinta, tarile din Europa de Sud-Est pun accent pe atragerea mai multor investitii straine directe prin care economiile nationale pot incuraja productia si importul de know-how, pot duce la cresterea numarului de locuri de munca, la dezvoltarea infrastructurii si pot contribui la reducerea saraciei, etc.

Piete de capital promitatoare

Inca o data pietele de capital din regiunea Sud-Est Europeana au avut o performanta foarte buna in primele noua luni din 2006. Pana in prezent Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat rezultate bune, indicele BET in EUR castigand 23,6% anual. Capitalizarea pietei a crescut cu 24,2% anual, pe seama aprecierii majoritatii actiunilor, precum si datorita actiunilor nou intrate pe piata, dintre care cea mai importanta este Transelectrica.

Indicele BET-FI in EUR (cuprinde cinci fonduri de investitii locale) a inregistrat o crestere impresionanta de 191,1% in 2005, dar anul acesta a crescut doar cu 7,8%, in principal datorita incertitudinilor rezultate din legislatia in schimbare privind limitarea detinerilor.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: