Cum sa-ti protejezi cardul de eventuale fraude

Data publicarii: 31-01-2013 | Finante-Banci

Cei mai multi romani sunt inca reticenti la a plati cu cardul in magazine sau pe internet. Fie ca este vorba despre prea putine eforturi de informare si educare a consumatorilor, experiente nefericite cu primele plati cu cardul sau pur si simplu o adaptare greoaie a noilor tehnologii, in prezent cea mai frecventa operatiune cu cardul din Romania este aceea de a retrage bani de la bancomat in ziua salariului.

Una dintre cele mai importante cauze ale reticentei oamenilor cu privire la platile facute pe internet este cea legata de neincrederea in siguranta platilor online.

In ultimii doi ani, Romania a trecut prin doua valuri de incidente majore pe tema securitatii cardurilor: la sfarsitul lui 2011 dar si in toamna anului trecut. Ambele incidente au fost legate de problemele procesatorului de plati american Euronet. Acesta este suspectat ca ar fi avut o bresa de securitate in propriul sistem, adica a pierdut pur si simplu o parte a bazelor de date ale clientilor bancari.

Asa s-ar fi ajuns in octombrie 2012 ca romanii care au facut plati cu cardurile prin POS-urile Raiffeisen, indiferent la ce banca aveau conturile sau cardurile, au descoperit ca le-au fost retrase de mai multe ori sumele pe care le aveau de platit.

Datele arata ca un roman face in medie doar 14 tranzactii cu cardul pe an, iar valoarea insumata a acestora este in medie de 1.151 de euro.

La polul opus, un finlandez face peste 200 de tranzactii cu cardul pe an, in valoare totala de 10.000 de euro, iar un englez depaseste 12.000 de euro in plati facute prin intermediul cardurilor. Anul trecut au fost raportate mai multe fraude decat in 2011, insa mai putine fata de cate se inregistrau inainte de criza. Statistica spune ca, la fiecare 1.000 de carduri emise in Uniunea Europeana, dispar prin frauda 1.700 de euro.

Jumatate dintre fraudele inregistrate au fost facute prin plati cu cardul la distanta, adica prin internet sau la telefon. Cardurile de credit au fost de patru ori mai fraudate decat cele de debit, adica cele de salariu.

Ceea ce trebuie sa stiti despre platile cu cardul este ca PIN-ul, de exemplu, nu ti-l cere decat bancomatul si POS-ul din magazin. Nici functionarul bancar nu trebuie sa-l stie si nici la o plata pe internet nu este nevoie de PIN. De aceea, indiferent daca esti la banca, la posta, sau la telefon, PIN-ul nu trebuie dat nimanui. Niciunei persoane. Pinul il stii doar tu si sistemul informatic.

La platile pe internet este folosit numarul cardului format din 16 cifre, dar si un cod de control format din trei cifre si care este scris pe spatele cardului. Mai trebuie sa mai stii si data de expirare, precum si numele inscris pe card. Indiferent ca platesti pentru un prieten, iar acesta este cumparatorul de drept, in formularul de pe internet introduci numele inscris pe card.

In cazul celor care folosesc un card care beneficiaza si de 3D Secure activat in prealabil, trebuie introdusa si o parola suplimentara.

Ca si in cazul codului PIN, este esential ca aceste coduri de acces si de securitate sa fie protejate. Intrate pe mana unui hot, acesta poate face plati online dupa bunul plac, fara sa aiba nevoie de card in forma fizica.

Sursa: TVRinfo.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: