Peste doua treimi din IMM-uri nu folosesc imprumuturile mici
Data publicarii: 25-10-2006
Scurtarea perioadei de acordare a imprumutului ar stimula IMM-urile sa recurga la creditare, au fost de parere 42% dintre societati. "Va trebui sa imbunatatim acest lucru", a declarat Yildirim la "Zilele Biz", comentand asupra procentului mare de IMM-uri care nu apeleaza la imprumuturi mici, sub 25.000 euro.
In ceea ce priveste sursele de finantare, doua treimi din IMM-uri din zona tarile non-membre ale Uniunii Europene folosesc bancile ca sursa de finantare a activitatilor, au aratat datele Gallup prezentate de oficialul Finansbank. La contractele de leasing apeleaza numai 35% din IMM-uri, 11% se finanteaza prin programe publice si 8% se bazeaza pe finantare a investitiilor privati. Doar 1% din IMM-uri apeleaza la fonduri de tip "venture" (n.red. fond de risc) pentru obtinerea finantarii.
IMM-urile cu sansele cele mai mari sa obtina o finantare de la o banca au venituri mari, un numar mare de angajati si opereaza, in general, in sectorul comertului. Cele mai multe IMM-uri care apeleaza la finantare de gen leasing sunt, in general, de marime medie, au in actionariat persoane fizice sau juridice internationale, au un venit mai mare si sunt de relativ mult timp pe piata, au aratat datele prezentate de Yildirim.
In ceea ce priveste tipurile de finantare, 53% din IMM-uri au apelat la leasing sau inchiriere ca forma de finantare. Numai 14% dintre intreprinderile mici si mijlocii au folosit imprumuturi ce au avut o maturitate mai mare de trei ani, au aratat datele statistice.
Imprumuturile mai mici de 25.000 euro sunt folosite de microcompanii, care au un venit anual mai mic. "Aceast este sectorul pe care il vom sprijini in viitorul apropiat", a declarat oficialul Finansbank.
O treime dintre IMM-uri considera ca accesul la fonduri este destul de dificil, in timp ce 37% considera ca este indeajuns de facil. Circa 11% din companiile mici si mijlocii vad accesul la fonduri ca fiind foarte dificil. "Marea mojoritate a managerilor de microfirme, companii care se restructureaza, societati din domeniul constructiei si companii detinute de stat este de acord ca accesul la imprumuturile acordate de banci este dificil in zilele de astazi", se arata in raport. "Directorii firmelor de stat considera ca este greu sa obtina finantare prin banci. Va trebui sa schimbam acest mod de a gandi", a declarat Yildirim. Succesul IMM-urilor ar putea depinde de fondurile externe, desi multe intreprinderi mici si mijlocii nu realizeaza necesitatea lor, mai spune raportul prezentat de Yildirim.
Studiul Gallup a mai relevat ca 52% din IMM-uri nu isi vor deschide actionariatul catre terti si 27% spun ca vor face acest lucru in 2 ani.
Capitalul obtinut de la fondurile de investitii este aproape inexistent in Romania. Doar 1% au apelat la capital "venture" si IMM-urile "tinere, care opereaza in sectorul industrial si sunt afaceri de familie sunt cele mai numeroase care afirma ca ar putea folosi fonduri de risc in viitor. "Este mai probabil ca IMM-urile care si-au marit in ultimul an numarul angajatilor sa-si deschida actionariatul sau sa si-l mareasca decat companiile care au ramas la acelasi numar de angajati sau si l-au diminuat", se arata in raportul prezentat la "Zilele Biz".
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri