Dobanda-cheie, o necunoscuta pentru unii functionari de la banci
Data publicarii: 11-02-2013 | Finante-Banci
Platim comisioane de tot felul pentru credite la banci. Daca avem nervi, intrebam functionarii ce inseamna. Daca avem timp, asteptam sa afle si ei semnificatia comisioanelor. Dobanda-cheie a fost pentru unii functionari de la banci cheia nestiintei. Guvernatorul BNR crede ca functionarii bancari sunt nepregatiti.
Sucursala unei mari banci din Romania, dintr-un oras mic. Distanta fata de Capitala: 30 de kilometri. Prima intrebare adresata ofiterului de credit: la cat se ridica, in cazul unui imprumut de nevoi personale, comisionul de administrare si daca este inclus in rata lunara tiparita pe graficul de rambursare. Raspunsul, confuz: "Da, este inclus. Este inclus. De fapt, cred ca este. Scuzati-ma! 539 plus 5 lei. Pentru ca, practic, costul de asigurare este de 46,5, acesta este obligatoriu - comisionul de administrare - si o sa fie 545 rata”, scrie Antena1.ro
De fapt, o banca isi stabileste dobanda fixa pe care o cere clientului in functie de o prognoza proprie privind dobanda la data scadenta a creditului. In niciun caz indicele LIBOR nu intra in discutie. In cazul nostru, ofiterul de credit, care este chiar directorul executiv al sucursalei bancare, nu prea stie ce-i cu indicele LIBOR: "Este o dobanda care se ia in calcul. Se stabileste la dobanzile practicate de banci la, la creditele bancare si se calculeaza pe, pe piata interbancara”.
De fapt, LIBOR este rata dobanzii practicate pe piata londoneza de catre bancile de prim rang, pentru remunerarea depozitelor lor reciproce.
Dobanda-cheie este dobanda de referinta stabilita de banca centrala, in cazul nostru BNR, cu valoare de reper in politica de creditare a bancilor. In cazul Romaniei, aceasta este de 5,25%.
Guvernatorul Mugur Isarescu a criticat in mai multe randuri bancile, pentru lipsa de pregatire a angajatilor. Ultima critica a venit chiar joi: "Faptul ca bancile comerciale acum nu reusesc sa creasca creditul, in opinia mea, deriva in special din faptul ca nu au sucursalele bine pregatite sa dea si altfel de credite decat credite de consum si credite ipotecare”
De la inceputul crizei, multe banci au renuntat la o buna parte din clienti, pentru a-si reduce costurile.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri