Cele mai tari firme din Romania au fost premiate de CCIR

Data publicarii: 25-10-2006
Dacia, Vodafone, Metro Cash & Carry Romania, Coca Cola sau Siemens VDO Automotive sunt cateva dintre cele mai mari companii premiate marti la Topul National al Firmelor realizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR). CCIR nu a realizat si un top general al tuturor companiilor in functie de indicatorii economici, ci a alcatuit peste 30 de topuri pe subcategorii. La categoria "cercetare dezvoltare si high-tech", companiile Siemens VDO Automotive, Vodafone, Aerostar Bacau si Luxten Lightning au castigat la subcategoriile in care activeaza.

La categoria "industrie" au castigat la subcategoria in care activeaza companiile Petromservice, Continental Automotive, Ductil Steel, Rulmenti, Dacia si Coca Cola HBC.

La segmentul "constructii" s-au situat pe primele pozitii companiile Vega 93 Galati si Rominserv.

Romtrans, Group 4 Falck, Rosal Group si Alt Univers Group au iesit pe locul intai la subcategoriile lor din domeniul serviciilor.

La categoria "comert-export-turism" au castigat companiile Metro Cash & Carry Romania, Altex, Hyproma si McDonald's.

Pentru efectuarea topului, filalele teritoriale ale CCIR au procesat date finaciare de la peste 530.000 de agenti economici care au depus bilantul contabil pentru anul 2005. Doar o zecime dintre acestia au indeplinit conditiile de participare la top.

In urma jurizarii, comisiile au decis includerea in top a unui numar de 1.581 de agenti economici, clasati pe primele zece locuri la toate domeniile si subdomeniile. Dintre acestia, 531 de societati comerciale si 23 de institute nationale de cercetare-dezvoltare si companii nationale au fost premiate pentru situarea lor pe primele trei locuri la domeniile si subdomeniile respective.

Companiile acceptate in top au trebuit sa respecte o serie de conditii : sa aiba o rata a profitului cuprinsa intre 1% si 60%, sa fi realizat o cifra de afaceri de peste 200.000 lei (pentru microintreprinderi) si de peste 280.000 lei pentru celelalte tipuri de societati, iar numarul mediu de salariati trebuia sa fie egal sau mai mare cu doi.

In functie de numarul de angajati, firmele au fost impartite pe clase de marime. Cele intre doi si noua angajati au fost incadrate la categoria microintreprinderi, cele cu maximum 49 de angajati au fost incadrate la segmentul intreprinderi mici, iar intreprinderile mijlocii sunt cele cu 50 - 249 angajati.

Societatile cu peste 1.000 de angajati au fost incadrate la categoria intreprinderi foarte mari, iar la partea de intreprinderi mari au intrat cele cu un numar de angajati cuprin intre 250 si 999.

Criteriile de clasificare au fost, in ordinea importantei: cifra de afaceri neta, profitul in exploatare si rata profitului (raportul dintre profitul curent si cifra de afaceri).

In top nu au fost incluse regiile autonome, societatile bancare si de intermedieri financiare, societatile de asigurare-reasigurare, casele de schimb valutar, societatile de servicii si investitii financiare, societatile care au ca obiect de activitate pariurile si jocurile de noroc, precum si societatile care au obiect de activitate in invatamant.

Sursa: NewsIn