Bancile incep sa fenteze normele BNR
Data publicarii: 25-10-2006
Exista insa si institutii de credit ai caror reprezentanti afirma ca "deocamdata" nu intentioneaza sa modifice produsele de creditare, chiar daca sumele maxime pe care le pot lua clientii lor incepand cu aceasta saptamana se diminueaza. Un exemplu in acest sens este HVB-Tiriac.
Pe baricade
Una dintre bancile mici de pe piata, Volksbank, a anuntat deja ca va extinde perioada de rambursare a unor imprumuturi, incepand cu 6 octombrie a.c. Efectul? Clientii pot contracta imprumuturi mai mari, in conditiile aplicarii ultimelor norme BNR.
Concomitent, banca nu mai percepe, pana la finele anului, comisioanele menite sa reflecte costurile institutiei cu rezervele minime obligatorii la creditele de consum fara garantii si la creditul auto.
In cazul unor produse de creditare aceste comisioane urmeaza sa fie percepute numai pana in 2009. In consecinta, costul total al creditului se reduce, iar sumele pe care le pot obtine clientii nu se micsoreaza atat de mult. Reprezentantii bancii declarau, in trecut, ca dupa ce BNR nu va mai impune bancilor sa constituie rezerve, vor renunta la respectivele comisioane.
Pe de alta parte, marirea perioadelor de rambursare nu este vazuta cu ochi buni de alti bancheri: "Cat sa lungim perioada de creditare? Pana la 50 de ani?", intreaba directorul general adjunct al Bancii Transilvania, Ionut Patrahau.
La aceasta banca perioada maxima in care trebuie rambursat un imprumut destinat achizitiei de imobile este de 25 de ani, in conditiile in care majoritatea institutiilor de credit ofera imprumuturi cu aceeasi destinatie pe 30 de ani sau pana la implinirea varstei de pensionare.
"Vom incerca sa gasim solutii"
"Sigur ca vom incerca sa gasim o solutie pentru a mentine dinamica cresterii daca vom observa ca aceasta se va reduce", raspunde presedintele Bancpost, Mihai Bogza, la intrebarea daca aceasta institutie de credit a inceput sa caute metode pentru a le putea acorda clientilor imprumuturi la fel de mari si din aceasta saptamana.
Oficialul Bancpost atentioneaza insa ca normele bancii centrale au si un efect pozitiv pentru banci: pe de o parte institutiile financiare nebancare (IFN-urile) trebuie sa respecte aceeasi legislatie ca si bancile. Cu alte cuvinte, din acest motiv o parte din clientela IFN-urilor s-ar putea orienta catre imprumuturile bancare.
Pe de alta parte, alte banci se lauda cu imbunatatirea continua a produselor. Activitatea de up-date a produselor de creditare este continua, afirma directorul executiv al Directiei Credite Retail din BCR, Dorin Cojocaru.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri