Prima Casa: Lei vs Euro

Data publicarii: 15-02-2013 | Finante-Banci

Creditul Prima Casa ramane cel mai bun produs bancar de finantare pentru investitii imobiliare, principalele sale avantaje fiind garantia suportata de stat si avansul de numai 5%. Pe parcursul celor patru ani de la lansare, conditiile de piata au inregistrat cateva schimbari importante, care pot relansa dezbaterea privind avantajele si dezavantajele monedei in care se contracteaza acest imprumut.

AVANTAJE

- Creditul in moneda nationala nu este afectat niciodata de riscul valutar.

- Marja aplicata de banci pentru calculul dobanzii variabile (raportata la ROBOR 3 luni) nu trebuie sa depaseasca 2,5%. Daca, in general, institutiile de credit aplica chiar nivelul maxim, exista si banci, precum CEC Bank, unde marja este mult mai mica, de numai 1,9%, fapt care scade semnificativ rata lunara si, implicit, suma totala de rambursat.

- De la declansarea crizei, rata de referinta ROBOR la 3 luni s-a redus continuu, ieftinind in ultima instanta creditele in lei. De exemplu, in ultimii cinci ani, a scazut cu peste 36%, de la nivelul de 9,43% la 1 februarie 2008, la aproximativ 6% in prezent. In plus, dobanda de politica monetara se mentine, din luna martie 2012, la nivelul minim record, de 5,25%. Analistii nu anticipeaza modificari ale dobanzii cheie, cel putin pana la finalul lui 2014.

DEZAVANTAJE

- Principalul dezavantaj este costul cauzat de faptul ca sursele de finantare in lei ale bancilor sunt mai scumpe decat cele in euro. DAE depaseste, in medie, 9%. Totodata, moneda nationala s-a depreciat constant pe parcursul ultimilor cinci ani, de la 1 februarie 2008 si pana in prezent cursul de schimb urcand cu 18%.

- Pentru aceeasi suma a creditului, ratele la imprumutul in lei sunt cu aproximativ 25% mai mari decat la creditul in euro. In aceste conditii, si suma de rambursat la sfarsitul perioadei este mai mare tot cu 25% in cazul unui credit in lei comparativ cu unul in euro.

Integral pe InComeMagazine.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: