2012, anul insolventelor
Data publicarii: 27-02-2013 | Afaceri
Banii putini pentru investitii si puterea de cumparare redusa au impins si anul trecut tot mai multe companii catre insolventa. Este ultimul pas dinaintea falimentului. In 2012, numarul insolventelor a crescut cu 10%. Printre domeniile cele mai afectate se numara comertul, imobiliarele si turismul.
Anul trecut a fost deschisa procedura insolventei pentru un numar de peste 23.600 de companii. Comparativ cu 2011, cand au fost inregistrate 21.499 de cazuri, numarul de insolvente a crescut cu 10%. Comparativ cu anul 2010, diferenta este si mai mare, de 20%.
Cresteri importante ale numarului de insolvente s-au inregistrat in randul companiilor cu afaceri in comert, imobiliare si turism. Pe de alta parte, in cazul companiilor de telecomunicatii si a celor de utilitati s-a redus numarul de insolvente, comparativ cu anul 2011.
Cele mai afectate zone din tara sunt Sudul, regiunea Dobrogei si Maramuresului. Aici sunt adunate aproximativ jumatate din totalul insolventelor inregistate. In Bucuresti si nordul Moldovei numarul cazurilor de insolventa a scazut.
Atunci cand o companie aduna datorii si cere insolventa, prima masura pe care o iau managerii este sa concedieze angajati. Efectul se vede imediat in piata. Puterea de cumparare scade, iar vanzarile sunt in declin.
Potrivit unui studiu al companiei Coface, in comertul cu amanuntul au fost cu 62% mai multe cazuri, in tranzactii imobiliare, cu 38%, in hoteluri si restaurante, 48%.
Cea mai recenta insolventa de amploare este e admisa azi de completul Tribunalul Dambovita in cazul Combinatului Siderurgic Mechel din Targoviste, depusa martea trecuta de conducerea acesteia. Cererea a fost depusa in aceeasi zi in care proprietarul combinatelor Mechel a anuntat ca a vandut toate unitatile din tara cu suma de 52 de euro catre firma Invest Nikarom din Bucuresti, companie controlata de doi cetateni rusi.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri