Moody's: Ratingul Italiei este amenintat de turbulentele politice

Data publicarii: 28-02-2013 | International

Ratingul suveran al Italiei ar putea fi revizuit in scadere deoarece tara se confrunta cu riscul unui blocaj politic, dupa ce alegerile generale nu au reusit sa desemneze un castigator clar, a avertizat miercuri agentia de evaluare financiara Moody's, transmite ANSA.

'Vom lua in considerare o retrogradare a ratingului datoriei guvernamentale italiene in eventualitatea deteriorarii suplimentare a perspectivelor economice ale tarii sau a dificultatilor in implementarea reformelor', se arata in raportul Moody's. 

Agentia avertizeaza ca 'o deteriorare a conditiilor de finantare ca rezultat al turbulentelor interne si al socurilor financiare provocate de criza datoriilor din zona euro va duce de asemenea la presiuni negative de rating'. Costurile datoriei Italiei pe zece ani au crescut miercuri cu peste o jumatate de punct procentual, la prima licitatie pentru obligatiuni guvernamentale pe termen lung de la alegerile legislative neconcludente desfasurate duminica si luni, transmite Reuters. 

Miercuri dimineata, randamentele obligatiunilor guvernamentale italiene pe zece ani au crescut la 4,83%, cel mai ridicat nivel din octombrie 2012, dupa ce in ianuarie Trezoreria a platit randamente de 4,17% pentru bonduri pe zece ani. Totusi, randamentele obligatiunilor guvernamentale italiene pe zece ani raman sub nivelul psihologic de 5%. Trezoreria a reusit sa vanda bonduri de patru miliarde de euro. 

In iulie 2012 Moody's a retrogradat ratingul datoriei guvernamentale italiene la 'Baa2', citand riscul ca reformele structurale si politicile fiscale adoptate de premierul Mario Monti sa nu poata fi continuate. 

O alta agentia de evaluare financiara, Standard & Poor's, a apreciat ca rezultatul alegerilor nu va afecta imediat ratingul suveran al Italiei. 

Italia se afla intr-un impas politic dupa rezultatul neconcludent al alegerilor legislative desfasurate duminica si luni, soldate fara un invingator clar, amenintarea unei noi crize in tara cu a treia economie din zona euro facand sa rasune numeroase semnale de alarma in Europa. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: