Bancile din Romania - fara profit, dar stabile

Data publicarii: 28-02-2013 | Finante-Banci

Anul trecut, institutiile de credit din Romania au intregistrat cele mai mari pierderi din istorie. In fapt, singura veste buna despre sistemul bancar vine dinspre BNR, care arata ca o singura banca are solvabilitatea la un nivel considerat periculos.

Rezultatele financiare preliminare ale celor 40 de institutii de credit de pe piata romaneasca indica pierderi-record cumulate, de 2,12 miliarde lei, pentru anul trecut, aproape triple fata de 2011, relateaza Ziarul Financiar. In 2008, sistemul raportase cele mai mari castiguri din istorie, peste 4,4 miliarde lei. Anul trecut a fost al treilea an la rand in care sistemul bancar a inregistrat un rezultat negativ, aducand cea mai mare crestere a volumului pierderilor.

Aceasta a fost consecinta agravarii procesului de deteriorare a calitatii portofoliilor de credite, dar si a scaderii soldului creditelor, in conditiile in care productia de credite noi s-a prabusit, iar multe banci au vandut pachete de active devenite neperformante. Rezultate negative au inregistrat deopotriva banci mari si mici. In 2011, pierderile cumulate ale bancilor au insumat 777 milioane lei, iar in 2010 circa 516 milioane lei. La pierderi de 2,1 miliarde de lei, rentabilitatea capitalului din sistem a ramas in teritoriul negativ, cu un minus de 5,4%. Ca si in anii precedenti, BNR a continuat sa preseze actionarii bancilor cu rezultate negative sa aduca sume suplimentare la capital, astfel incat solvabilitatea medie pe sistem s-a mentinut la 14,6% la sfarsitul anului.

Solvabilitate buna

O singura banca din Romania are rata solvabilitatii sub 10%, dar peste nivelul minim de 8%, iar Banca Nationala a Romaniei i-a interzis activitatea de creditare, cu unele exceptii in conditii speciale, potrivit directorului Directiei de Supraveghere a BNR, Nicolae Cinteza.

"Pe tot cuprinsul anului 2012 solvabilitatea sistemului bancar a fost peste 14,50%. Sistemul este stabil. Nu toate bancile au solvabilitatea peste 14,50%. Sunt 16-17 banci unde am impus o limita de solvabilitate mai mare, de 10 %, nu de 8%, si le-am cerut raportare lunara, nu trimestriala, avand in vedere evolutia lor precedenta. Exista o banca, mica, cu solvabilitate sub 10%, dar peste 8%. Este foarte mica, are restrictii in activitate, i s-a interzis creditarea de o buna perioada de timp.(...) Situatia bancii este determinata nu atat de neperformanta (creditele neperformante nu sunt mai mari decat media sistemului), cat de lipsa capacitatii actionarului de a sustine banca. I-am interzis creditarea ca sa nu-i scada solvabilitatea sub 8%", a declarat oficialul BNR.

El a adaugat ca lipsa capacitatii sau a vointei actionarului majoritar de a sustine banca 

este principalul risc pe care il monitorizeaza BNR in sistemul bancar, dar acest risc s-a manifestat intr-o mica masura doar la banca mentionata. Cinteza a spus ca aceasta banca mica are un profit operational lunar mai mare decat pierderea financiara din provizioane, iar banca este mentinuta in sistem cu restrictii deoarece solvabilitatea este peste limita reglementata de 8%, iar o initiativa in justitie a BNR de a retrage licenta acestei banci ar fi o actiune pierduta. Directorul Directiei de Supraveghere a BNR a precizat ca, daca solvabilitatea acestei banci ar scadea sub 8%, prima masura a BNR ar fi suspendarea dreptului de vot al actionarului principal, urmata de numirea unui administrator special si reducerea capitalului bancii cu pierderile din perioadele trecute.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: