Negocierile partidelor pentru sefia Autoritatii de Supraveghere Financiara
Data publicarii: 28-02-2013 | Finante-Banci
Dupa ce deputatii au votat ordonanta de infiintare a Autoritatii de Supraveghere Financiara, partidele politice lupta pentru a-si numi favoritii la sefia institutiei care va controla o piata de peste 24 de miliarde de euro, cat o cincime din PIB-ul Romaniei.
Pana la jumatatea lunii martie urmeaza sa fie infiintata Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), institutie care va reuni sub aceeasi umbrela controlul asigurarilor, al pensiilor private si al pietei de capital. Totul prin desfiintarea celor trei actuale autoritati de control - Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si Comisia Nationala de Valori Mobiliare (CNVM).
Ordonanta de urgenta privind infiintarea, organizarea si functionarea ASF a fost adoptata marti de Camera Deputatilor, prima camera sesizata, si urmeaza sa fie dezbatuta si la Senat.
In conditiile in care CNVM supravegheaza companii listate la bursa cu o valoare totala de peste 20 de miliarde de euro, CSA este responsabila de o piata de peste 2 miliarde de euro, iar Comisia de pensii private pentru o piata de 2,3 miliarde de euro, miza de a controla piata financiara este foarte mare - de peste 24 de miliarde de euro, adica aproape o cincime din PIB-ul Romaniei.
Numirile, o reglare de conturi
Noul Big Brother financiar va fi condus de un consiliu format din 17 membri, si nu 15 cum se stabilise initial, dintre care un presedinte, un prim-vicepresedinte si trei vicepresedinti, numiti de Parlament si propusi in baza algoritmului politic. Astfel, ASF a ajuns o reglare de conturi intre partidele politice care poarta negocieri tot mai intense, fac calcule si masoara cu atentie fiecare felie din piata financiara pentru nominalizarea favoritilor.
Cum alianta USL, formata din PSD si PNL, a castigat alegerile parlamentare cu o majoritate de aproape 70%, ii revine dreptul de a numi 10 membri, dintre care unul este presedintele. PDL si PP-DD ar primi cate doua locuri in consiliul de conducere a ASF, iar UDMR un loc. Numai ca in urma majorarii numarului de locuri de la 15 la 17, PDL si UDMR ar urma sa mai primeasca fiecare cate inca un loc.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri