100 de euro spaga pentru 500 de avize

Data publicarii: 26-10-2006
Afacerile necesita in Romania detinerea a 500 de avize, titreaza Cotidianul. Mediul de afaceri din Romania este sufocat de birocratie. De aceasta piedica intreprinzatorii trec oferind spaga functionarilor care le elibereaza avizele necesare, s-a confesat ieri ministrul de stat pentru mediul de afaceri si IMM-uri, Bogdan Pascu, citorva sute de intreprinzatori, strinsi la Teatrul National din Bucuresti, pentru a-si primi premiile acordate de Camera de Comert pentru 2006.

Ministrul a initiat un proiect de lege privitor la aprobarea tacita, ocazie cu care a numarat nu mai putin 499 de avize necesare unui om de afaceri. Unele dintre acestea trebuie luate "de la unul, doua, trei sau chiar patru ministere". In consecinta, numarul pasilor de parcurs in general este estimat la 545, spune ministrul.

Proiectul legii mentionate presupune ca daca o institutie nu va elibera avizul solicitat in cel mult o luna, atunci acesta se va considera eliberat. Pe cererile depuse de intreprinzatori va fi trecuta si data pina la care avizul va fi obtinut.

Barcutele atenteaza la siguranta nationala

Multe avize sint stupide si nu se justifica prin nimic, spune Pascu. "Sa va dau un exemplu clar. Avizul pentru autorizarea activitatilor de agrement nautic este solicitat inclusiv pentru o barcuta cu visle in Cismigiu sau pentru o hidrobicicleta. Acesta este dat de doua institutii, respectiv de Ministerul Transporturilor si de cel al Administratiei si Internelor".

Ministrul Pascu spune ca a primit acceptul Ministerului Transporturilor pentru a include acest aviz printre cele care se pot obtine tacit, dar ca Ministerul Internelor a refuzat aceasta. "MAI nu si-a dat acordul, chiar daca nu au avut argumente. Am mai multe exemple asemanatoare", spune Pascu.

Psihologia spagii

Nivelul mediu al spagii oferite de oamenii de afaceri pentru obtinerea autorizatiilor este de aproximativ 100 de euro, adauga Pascu. Acesta face chiar o analiza psihologica a relatiei om de afaceri - functionar. Totul incepe cu omul de afaceri, care sta "cocirjat" in fata ghiseului si, implicit, in fata functionarului, deoarece ghiseul este cu mult sub orizontul sau de privire. In etapa a doua, functionarul isi arata proasta dispozitie sau "vorbeste la telefon despre diverse, spre exemplu despre masini mici". In atare situatie, "omul de afaceri - descurcaret prin natura, caci altfel nu reusea in afaceri - si intuind o piedica, prefera sa dea o sticla de whisky, pe baza informatiilor primite de la Gigel (n.red.- cunostinta sa care a procedat identic)", explica ministrul pentru mediul de afaceri.

"Este umil si nu e corect, caci oamenii trebuie tratati cu demnitate, oriunde ar fi", spune Bogdan Pascu.

Citeste tot articolul in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: