Judecatorii au rupt intelegerea cu societatile de asigurare

Data publicarii: 20-03-2013 | Finante-Banci

Inainte de a putea fi pus in practica, acordul dintre CSA si CSM a cazut. Cel mai important aspect al intelegerii viza stabilirea unor limite rezonabile pentru daunele morale din vatamari corporale si decese.

La numai cateva luni dupa ce a fost parafat si inainte de a-si face efectul, protocolul dintre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Consiliul Suprem al Magistraturii a fost anulat. Importanta documentului statea, in primul rand, intr-o analiza pe care mai multe organisme ce reprezinta piata asigurarilor o puneau la dispozitia magistratilor care judeca cazuri privind sumele cuvenite victimelor din accidente rutiere sau familiilor acestora, ca urmare a unor vatamari corporale grave sau decese. Respectiva analiza, publicata deja sub forma unui ghid, lua in considerare jurisprudenta din Romania si din alte tari si stabilea anumite sume orientative pe care judecatorii le-ar fi putut acorda pentru astfel de cazuri. Aceste sume sunt de sute de ori sub nivelul acordat de anumite ins-tante din Romania. Un astfel de document s-ar fi putut dovedi extrem de important pentru societatile de asigurare care sunt deja obligate, in sute de cazuri, sa plateasca sume care uneori depasesc un milion de euro. In prezent, singurul reper privind suma maxima pe care o pot primi victimele accidentelor este valoarea maxima impusa de normele europene, adica cinci milioane de euro. Pe ansamblul anului trecut, societatile de asigurare din Romania au fost nevoite sa aloce, sub forma de plati efective sau de rezerve pentru procesele in desfasurare, peste 1,2 miliarde de lei. In fapt, aproximativ 20% din daunele platite de asiguratori vin din zona vatamarilor corporale sau deceselor din accidente.

Viata scurta

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au luat decizia de a anula intelegerea cu CSA pe neasteptate, in urma cu o saptamana. Purtatorul de cuvant al institutiei ne-a informat ca motivarea acestei decizii nu a fost inca redactata, dar ca urmeaza sa fie facuta publica in cel mai scurt timp. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, pe de alta parte, se pare ca nu a fost informata, nici inainte si nici dupa ce membrii CSM au luat respectiva decizie. Intr-o alta ordine de idei, masura CSM ar putea avea legatura, dupa cum afirma unele surse, cu situatia tensionata din interiorul institutiei.Protocolul a fost semnat de catre presedintele CSA si de fostul presedinte al CSM, Alina Ghica. Aceasta din urma a fost, intre timp, revocata din Consiliu, si nu fara scandal.

Integral in Romania Libera