Care sunt regulile noi pentru bonurile fiscale

Data publicarii: 22-03-2013 | Afaceri

Noi batai de cap pentru patronii care vor sa isi recupereze taxa pe valoarea adaugata, platita la cumpararea de carburanti. Ministerul de Finante deconteaza acum 24 la suta din valoarea cumparaturilor doar daca bonul fiscal contine si datele de identificare ale firmei.

Asta, in limita a o suta de euro. Pana acum, era suficienta stampila benzinariei pe bon, alaturi de numarul masinii alimentate. Ca de fiecare data cand apar modificari fiscale, comerciantii afla ultimii.

Masura Ministerului de Finante a intrat in vigoare inca de acum o saptamana. Angajatii benzinariilor insa nu au aflat ca bonurile fiscale trebuie mai nou sa aiba imprimat si codul unic de inregistrare al firmei cumparatoare.

Noile reguli ii obliga pe comercianti sa-si adapteze softul caselor de marcat, asa incat acestea sa scrie codul unic de inregistrare al firmei cumparatoare pe bonul fiscal. Asta inseamna o grija in plus si cheltuieli suplimentare, cred specialistii.

"Aspectul negativ este legat de costurile suplimentare pe care le vor avea de suportat cei care au case de marcat in momentul de fata. Cred ca ar fi varianta cea mai simpla aceasta de actualizare si vorbim aici de lanturile de benzinarii care au softuri destul de sofisticate pentru gestiune”, sustine Emilian Duca, consultant fiscal.

Comerciantii care nu vor sa modifice softurile caselor de marcat pot inca emite facturi scrise de mana - o varianta mai ieftina, dar si mai greoaie. Aceleasi masuri urmeaza sa fie aplicate si de alte state europene. Partea buna este ca patronii vor putea de acum deduce TVA si pentru alte achizitii facute pe asemenea bonuri, in limita sumei de 100 de euro.

Orice comerciant poate sa-si adapteze softurile aparatelor de marcat electronice fiscale astfel incat sa poata inscrie pe bonuri, cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal, codul de inregistrare.

Sursa: Digi24.ro