Care sunt regulile noi pentru bonurile fiscale
Data publicarii: 22-03-2013 | Afaceri
Noi batai de cap pentru patronii care vor sa isi recupereze taxa pe valoarea adaugata, platita la cumpararea de carburanti. Ministerul de Finante deconteaza acum 24 la suta din valoarea cumparaturilor doar daca bonul fiscal contine si datele de identificare ale firmei.
Asta, in limita a o suta de euro. Pana acum, era suficienta stampila benzinariei pe bon, alaturi de numarul masinii alimentate. Ca de fiecare data cand apar modificari fiscale, comerciantii afla ultimii.
Masura Ministerului de Finante a intrat in vigoare inca de acum o saptamana. Angajatii benzinariilor insa nu au aflat ca bonurile fiscale trebuie mai nou sa aiba imprimat si codul unic de inregistrare al firmei cumparatoare.
Noile reguli ii obliga pe comercianti sa-si adapteze softul caselor de marcat, asa incat acestea sa scrie codul unic de inregistrare al firmei cumparatoare pe bonul fiscal. Asta inseamna o grija in plus si cheltuieli suplimentare, cred specialistii.
"Aspectul negativ este legat de costurile suplimentare pe care le vor avea de suportat cei care au case de marcat in momentul de fata. Cred ca ar fi varianta cea mai simpla aceasta de actualizare si vorbim aici de lanturile de benzinarii care au softuri destul de sofisticate pentru gestiune”, sustine Emilian Duca, consultant fiscal.
Comerciantii care nu vor sa modifice softurile caselor de marcat pot inca emite facturi scrise de mana - o varianta mai ieftina, dar si mai greoaie. Aceleasi masuri urmeaza sa fie aplicate si de alte state europene. Partea buna este ca patronii vor putea de acum deduce TVA si pentru alte achizitii facute pe asemenea bonuri, in limita sumei de 100 de euro.
Orice comerciant poate sa-si adapteze softurile aparatelor de marcat electronice fiscale astfel incat sa poata inscrie pe bonuri, cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal, codul de inregistrare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri