Se dubleaza pedepsele pentru evazionistii fiscali

Data publicarii: 25-03-2013 | Afaceri

Din aceasta saptamana pedepsele pentru evaziune fiscala s-au dublat in Romania caci legea initiata de Ghise, Voiculescu si Nistor a intrat in vigoare. Astfel un patron care nu-si plateste darile catre stat poate sta sase ani in inchisoare. In acelasi timp si statul pare a lua in calcul suplimentarea unor contributii.

S-a modificat Legea pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si, in noua forma, aceasta prevede pedepse mai mari pentru evazionisti. De exemplu, daca un patron nu plateste darile pentru angajatii sai si fiscul il prinde, acesta poate sta de la unu la sase ani de inchisoare. De la doi la opt ani de inchisoare primesc cei care stiu ca sunt vinovati, dar se gandesc ca scapa daca ard actele sau le ascund.

Noua lege nu prea mai face diferenta intre patronul care nu plateste darile pentru angajatii sai, ascunzand adevaratele venituri ale acestora si cel care lucreaza cinstit dar la un moment dat nu mai are de unde sa plateasca. Ea stabileste o pedeapsa cu inchisoarea de la un an la sase pentru cel care nu plateste in 30 de zile.

Sa luam de exemplu o firma ajunsa la limita falimentului. Nu mai incaseaza, prin urmare nu mai are nici bani pentru salarii. Potrivit legii insa, chiar daca angajatorul nu plateste salariile luni la rand, este obligat sa achite lunar contribuatiile sociale si impozitele pentru fiecare angajat in parte. In aceasta situatie, patronul s-ar putea vedea pus sa aleaga intre plata angajatilor si cea darilor la stat.

Noua forma a legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale considera ca daca patronul nu plateste statului contributiile la pensie si sanatate pentru angajatii sai e ca si cum i-ar fura pe angajati si le-ar incalca o serie de drepturi.

Efectul este corect. Un angajat care ajunge la spital si descopera acolo ca patronul nu i-a platit contributiile chiar se poate considera furat. Dar realitatea se poate dovedi mai complexa de atat.

Tot sase ani de inchisoare risca si cei care se opun controalelor facute de fisc. In cazul in care se dovedeste ca documentele firmei au fost distruse, pedeapsa minima este de doi ani si poate ajunge pana la opt ani.

Nu doar patronii pot fi gasiti vinovati de evaziune fiscala. Legea se aplica si pentru persoanele fizice, iar departajarea se face in functie de gaura facuta in bugetul statului. Daca este mai mare de o suta de mii de euro, orice pedeapsa este majorata cu cinci ani de zile, iar in cazul unui prejudiciu de peste cinci sute de mii de euro, suplimentarea este de sapte ani.

Exista totusi o modalitate de a reduce aceste pedepse. Fiscul a facut un cont special in care evazionistii pot plati prejudiciul facut sau o parte din acesta. Cu cat suma este mai mare, cu atat se negociaza mai mult reducerea pedepsei.

Opt milioane de euro a incasat fiscul in doar sase luni de la cei descoperiti si cercetati pentru evaziune fiscala.

Datele publicate de agentia pentru administratie fiscala arata ca, in 2012, au ajuns la bugetul de stat peste 1,8 miliarde de euro din combaterea evaziunii fiscale.

Sursa: TVR.ro