In Europa se fura zilnic marfa de 44 milioane de euro

Data publicarii: Astazi, 27-10-2006
Hotii de 44 milComertul european pierde, anual, peste 24 de miliarde de euro, din care peste 16 miliarde reprezinta furturi ale angajatilor si ale clientilor, aflam din cotidianul Adevarul. Asadar, sectorul de retail nu inseamna doar profituri in crestere pentru agentii economici care activeaza in acest sector.  Desi nu se vorbeste foarte mult despre acest aspect, de multe ori, veniturile totale sunt umbrite de pierderile inregistrate la inventar.

La nivel european, statisticile din sectorul de retail indica ca 1,84 % din totalul vanzarilor se transforma in pierderi. In bani, acest procentaj inseamna 24,7 miliarde de euro pierderi totale, inregistrate pe parcursul anului trecut, la realizarea inventarului, valoare similara cu produsul intern brut al statului Luxemburg. Potrivit unei statistici realizata de Centrul European de Studii in Retail, retailul pierde, zilnic, aproximativ 66 de milioane de euro. Din acestia, 66% provin din furturile interne si externe. In urma unui calcul simplu, reiese ca furturile interne si externe prejudiciaza sistemul de retail cu aproximativ 44 de milioane de euro/zi (16 miliarde pe an).

Simona Dinca, manging director in cadrul companiei UTI este de parere ca piederile la inventar devin o amenintare tot mai serioasa la adresa profitabilitatii din retail. Suma finala este rezultatul pierderilor inregistrate in cadrul tuturor proceselor care intervin de la procurarea marfii si pana la vanzarea de la raft. Astfel, comandarea si procurarea marfii, distributia, transportul, magazinul, retururile si chiar punctele de vanzare sunt tot atatea instrumente care converg catre sumele colosale catalogate drept pierderi la inventar.

Desi pe plan extern exista statistici in acest sens, in tara noastra, subiectul este unul tabu, companiile din sector refuzand sa vorbeasca despre aceasta problema. Potrivit unor surse din domeniul de retail, pierderile la inventar tin de bucataria fiecarei companii in parte. Cauzele pierderilor la inventar sunt multiple. Ele pot fi ori de natura externa, ori cauzate de greselile de sistem. In plus, o pondere importanta, in atingerea cifrei totale de pierderi, o au si furturile interne, dar si frauda inter-company.

Citeste tot articolul in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: