Cipru: depozitele mari sunt taxate cu 40%. BNR: Bancile locale sunt sigure

Data publicarii: Astazi, 26-03-2013 | Finante-Banci

 Bancile cipriote din Romania au depozite de 425 mil. euro, suma care poate fi acoperita cu usurinta de Fondul de Garantare. 

 Autoritatile de la Nicosia si liderii zonei euro au ajuns la un acord privind ajutorul financiar de 10 mld. euro acordat statului cipriot, cu conditia sacrificarii Cyprus Popular Bank, a doua mare banca din Cipru, cunoscuta in Romania ca Marfin Bank, si cu pretul taxarii cu pana la 40% a depozitelor bancare de peste 100.000 de euro.

 Cyprus Popular Bank, al doilea creditor din Cipru care va disparea ca urmare a planului de salvare a tarii agreat de autoritatile de la Nicosia cu liderii zonei euro, detine pe piata romaneasca Mar-fin, o banca de talie redusa cu un bilant de credite de 370 mil. euro si depozite de 180 mil. euro. Sucursa-la locala a Bank of Cyprus are la randul sau depozite atrase de la clienti de aproape 250 mil. euro, potrivit ultimelor cifre publicate la Nicosia.

BNR si oficialii celor doua banci afirma ca lucrurile sunt sub control la nivel local, Marfin si sucursala Bank of Cyprus avand o pozitie financiara solida, astfel ca nu este nevoie de vreo interventie pentru o eventuala salvare a acestora sau pentru protejarea deponentilor.

Integral in ZF.ro