Cum depui o plangere la Consiliul Concurentei?
Data publicarii: 27-10-2006
Pentru a transmite Consiliului Concurentei o plangere trebuie elaborat un document, denumit formular, prezentat in Anexa la Regulamentul mentionat si care poate fi accesat si pe site, la adresa www.consiliulconcurentei/informatii utile/modele de formulare. Comunicarea informatiilor cuprinse in acest formular reprezinta o conditie pentru ca o plangere sa fie considerata ca atare si in consecinta admisa.
Informatiile ce trebuie transmise Consiliului Concurentei prin formular se refera la: partile implicate; detalii despre presupusa incalcare a legii si probe; rezultatul scontat ca urmare a depunerii plangerii; interesul legitim in calitate de autor al unei plangeri; specificarea demersurilor efectuate in fata unei autoritati administrative si/sau daca un proces a fost intentat in fata instantelor judecatoresti pentru aceleasi motive sau pentru motive asemanatoare; declaratie pe propria raspundere ca informatiile cuprinse in acest formular sunt in intregime date cu buna credinta.
Plangerea astfel intocmita se depune la registratura Consiliul Concurentei, la sediul sau din Piata Presei Libere nr. 1, Corp D1, parter, sector 1, Bucuresti.
In situatia in care adresa inaintata autoritatii de concurenta nu contine toate informatiile prevazute de formularul anexa la regulamentul mentionat, acestea sunt retinute de Consiliul Concurentei si pot constitui elemente de pornire in declansarea unor investigatii, atunci cand este cazul.
Potrivit Legii Concurentei, practicile anticoncurentiale sunt reprezentate de "orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici sau asociatiile de agenti economici, orice decizii luate de asociatiile de agenti economici si orice practici concertate, care au ca obiect sau pot avea ca efect restrangerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia". De asemenea, este interzis abuzul de pozitie dominanta, definit ca "practica comerciala anticoncurentiala in care, o firma detinand o pozitie dominanta, se poate angaja pentru a-si mentine sau consolida pozitia pe piata".
Consiliul Concurentei doreste sa incurajeze cetatenii si agentii economici sa i se adreseze, ca autoritate publica abilitata, pentru a sesiza posibilele incalcari ale regulilor de concurenta. Persoanele fizice sau juridice trebuie sa inteleaga rolul Consiliului Concurentei in mentinerea functionala a economiei de piata, modalitatile prin care functioneaza acesta si scopul aplicarii cu consecventa a regulilor de concurenta: crearea si dezvoltarea unui mediu concurential care sa protejeze consumatorii, astfel incat acestia sa poata beneficia de avantajele pe care le ofera o concurenta corecta. De asemenea, agentii economici trebuie sa fie informati si sa cunoasca modalitatile prin care pot fi protejati de legislatie in cazul in care ar putea fi victime ale unor practici anticoncurentiale.
Avand un rol de "paznic al economiei de piata", Consiliul Concurentei vegheaza permanent la respectarea regulilor concurentiale si intervine atunci cand anumite acte sau fapte pot conduce la eliminarea sau denaturarea semnificativa a concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri