Fitch a plasat ratingul Ciprului sub revizuire pentru o posibila retrogradare

Data publicarii: 27-03-2013 | International

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a anuntat, marti seara, ca are de gand sa retrogradeze ratingul Ciprului, apreciind ca restructurarea primelor doua banci cipriote va avea consecinte negative pentru economia tarii, transmite AFP.

La finele lunii ianuarie, Fitch a coborat deja ratingul Ciprului cu doua trepte, pana la 'B', in zona investitiilor speculative. 

Luni seara, Cipru si creditorii internationali au convenit un pachet de asistenta in valoare de 10 miliarde de euro care ar trebui sa garanteze ca statul cipriot nu intra in incapacitate de plata. Insa pachetul este conditionat de inchiderea celei de-a doua mari banci cipriote, Popular Bank, in timp ce prima banca cipriota, Bank of Cyprus, va fi restructurata radical, iar mari deponenti vor fi obligati sa plateasca o taxa. 

Decizia de plasare sub revizuire pentru o posibila retrogradare 'reflecta opinia Fitch ca socul provocat de pe urma colapsului sistemului bancar cipriot va avea consecinte negative profunde pentru economia cipriota, ceea ce majoreaza riscurile la adresa finantelor publice', a informat agentia intr-un comunicat. 

Fitch a precizat ca va lua o decizie cu privire la ratingul suveran al Ciprului dupa ce vor fi clarificate detaliile programului de asistenta. In conditiile in care bancile cipriote sunt in continuare inchise, Fitch considera ca o incetare prelungita a sistemului de plati va conduce la o crestere a falimentelor si la o contractie economica accentuata. 

Sursa: AGERPRES