Opinie Adrian Vasilescu: Creditul - incotro si cum?!...

Data publicarii: 27-03-2013 | Finante-Banci

Un nou ciclu economic s-ar putea intrupa in Romania, incepand din 2013. Mizand, desigur, pe o noua faza de avant. Trenul cresterii economice a pornit deja.

  Fara banci puternice, tara nu va putea alerga prea repede catre o economie competitiva. Activitatea bancara este insa riscanta. Nici macar in cele mai performante economii, nu toate creditele sunt rambursate. In Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania, incidenta creditelor neperformante (sau depreciate, cum le numim acum) este mai mare. Si nu e vorba atat despre cazurile sonore, intens mediatizate, cat despre sume imprumutate unor companii mari, de stat ori private, ce nu pot sa-si plateasca datoriile. Aceste companii si-au garantat creditele cu active pe care bancile, daca si le-ar revendica, fie ca n-ar putea sa le vanda, fie ca n-ar avea ce sa faca cu ele. Sau unor persoane fizice ajunse in incetare de plata. Este normal, in aceste conditii, ca bancile sa-si faca provizioane, sa puna in camara sume importante din profit pentru a-si acoperi creditele. Desigur, in scopul diminuarii si dispersarii riscului creditelor  neperformante. De aici o prima concluzie: societatea are nevoie de banci puternice, care sa faca fata unei economii cu multe probleme si, in plus, s-o scoata din criza; in consecinta, societatii i se cere sa se ingrijeasca de banci.

Asa ca insusi edificiul bancar urmeaza sa fie consolidat. Si inca repede. Tara are nevoie de o sursa solida de creditare a economiei reale si a populatiei. Atat de solida, incat sa confere creditului mult ravnita sustenabilitate. Ceea ce ar insemna recastigarea unei reale increderi in viitor atat de catre banci, cat si de catre clientii bancilor, fie companii sau cercuri largi ale populatiei.

Integral in ZF.ro