National Bank of Greece va examina toate posibilitatile existente pentru recapitalizare

Data publicarii: 10-04-2013 | Finante-Banci

National Bank of Greece (NBG) si Eurobank si-au sporit eforturile de evitare a nationalizarii in procesul de recapitalizare, care trebuie finalizat pana la sfarsitul acestei luni, transmite site-ul ekathimerini.com.

Marti si miercuri, conducerea NBG va discuta modul de realizare a procesului de recapitalizare si va convoca adunarea generala a actionarilor care sa aprobe aceste planuri. Conform schemei de recapitalizare stabilite cu reprezentantii UE, BCE si FMI, cea mai mare parte a capitalului va fi furnizata de Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HSFS), in schimbul emiterii de noi actiuni si a unor obligatiuni convertibile contingente (CoCos). Pentru a nu ajunge sub controlul statului, bancile trebuie sa se asigure ca cel putin 10% din oferta lor de actiuni este achizitionata de investitori privati. 

Surse anonime au declarat ca reprezentantii Fondului de Stabilitate Financiara al Greciei in conducerea NBG au cerut timp suplimentar pentru a examina situatia bancii, in urma deciziei de suspendare a fuziunii cu Eurobank. Conform declaratiilor oficialilor NBG, adunarea generala a actionarilor convocata pentru a vota modul de realizare a procesului de recapitalizare este programata pentru 29 aprilie. Reprezentantii Eurobank nu au dat inca publicitatii un comunicat privind modul de realizare a procesului de recapitalizare. 

National Bank of Greece are nevoie de 9,8 miliarde de euro pentru recapitalizare, dar pana la 1,8 miliarde de euro din aceasta suma trebuie acoperita prin obligatiuni convertibile contingente, ceea ce inseamna ca banca trebuie sa obtina de la investitorii privati 800 miliarde de euro pentru a evita nationalizarea. 

Sindicatul angajatilor NBG si-a exprimat sprjinul fata de conducerea bancii si l-a acuzat pe guvernatorul Bancii centrale a Greciei, Giorgos Provopoulos, ca limiteaza participarea actualilor actionari la procesul de recapitalizare. 

Planul de recapitalizare are ca obiectiv restabilirea solvabilitatii principalelor grupuri bancare elene, National Bank of Greece, Alpha, Piraeus si Eurobank. 

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

Sursa: AGERPRES