Opinie Ionel Blanculescu: Stress si distress in sistemul bancar european
Data publicarii: 15-04-2013 | Finante-Banci
La sfarsitul lunii martie catalogam drept criminala declaratia ministrului olandez de finante, Jeroen Dijsselbloem, Presedintele grupului de lucru al ministrilor finantelor din zona euro, deja "prea celebru" Eurogrup, potrivit careia asemenea situatiei din Cipru, viitoarele interventii de bailout in sectorul bancar ar trebui manageriate intern, devenind bail-in, atragand in sfera celor ce suporta pierderile inclusiv pe deponenti, ca si pe creditorii sau alte categorii de parteneri ai bancii in cauza.
Altfel spus, deponentii cu sume de peste 100.000 de euro, garantate la nivel european, se transforma in veritabili investitori, care-si asuma riscul depunerilor, iar in situatii de criza, suporta din banii depusi pierderile.
O asemenea inabilitate din partea unor inalti oficiali europeni, care desigur nu au nimic in comun cu sistemul bancar, nu mi-a fost dat sa constat pana acum.
Daca am accepta aceasta abordare, ca deponentul nu mai este deponent la sume de peste 100.000 de euro, ci investitor, atunci, pe cale de logica si de bun simt, ar trebui ca acesta sa primeasca, pentru perioada in care banca merge bine si nu are nevoie de sprijinul deponentilor-investitori, dividende, pe langa dobanda acordata la depozit. Dividendul este apanajul investitorului, legatura lui cu riscul afacerii in care investeste.
Cum acest lucru nu se va intampla, din motive lesne de inteles, cum declaratiile iresponsabile ale unor ministri de finante din zona euro afecteaza deja sistemul bancar european, care-si vede pe zi ce trece subtiata valoarea depozitelor, ce incep a migra spre zone mai sigure, gen: Singapore, Dubai, Doha, Kuwait si multe alte directii atractive, se impune un moratoriu, daca nu o interdictie pe acest tip de declaratii, care fac atat de mult rau Uniunii Europene.
A fi ministru de finante nu inseamna a te pricepe si la banci, asa ca oficialii europeni care au declarat ca situatia Ciprului a fost si trebuie sa ramana unica, sunt obligati sa-si convinga colegii finantisti numai sa taca, de multe ori tacerea fiind de aur, daca nu sa-si schimbe opiniile.
Altfel vom asista la inceputul distrugerii sistemului bancar european, cu toate eforturile Bancii Central Europene, exemplare pana in prezent, sub bagheta "magicianului" Mario Draghi si de ce nu la preluarea BitCoin-ului, care cu certitudine va deveni mai sigur si mai valoros decat euro.
Intorcandu-ne la seriozitate si responsabilitate in subiectul abordat, prevad si previzionez in acelasi timp ca propunerea ministrului de finante al Olandei, nu intamplator nu am folosit majuscule la scrierea functiei acestuia, NU VA DEVENI REALITATE, nu se va aplica, insa in acelasi timp va produce, cu cat timpul destinat dezbaterii se va prelungi, pierderi imense sistemului bancar european.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri