Wall Street Journal: FMI isi reinnoieste presiunile impotriva austeritatii

Data publicarii: 17-04-2013 | International

Fondul Monetar International (FMI) a cerut marti unor tari cum ar fi SUA si Marea Britanie sa isi incetineasca ritmul masurilor de austeritate, in incercarea de a pastra pe drumul cel bun o redresare globala fragila, relateaza publicatia americana Wall Street Journal.

In raportul sau semestrial privind cresterea economica, Fondul a avertizat ca masurile de austeritate "prea dure" luate de SUA vor incetini cresterea economica in acest an si ca reducerea cheltuielilor in cadrul tuturor activitatilor guvernamentale, cunoscuta sub numele de "sechestru", a fost calea "gresita" pentru a micsora deficitul bugetar. 

Aceste reduceri, se arata in raport, ar trebui sa fie inlocuite cu reduceri mai bine tintite, al caror efect se va face resimtit ulterior, dupa ce economia castiga mai multa putere. 

La randul sau, guvernul britanic - care in 2010 s-a angajat sa scape de criza prin intermediul unor majorari de taxe si reduceri de cheltuieli - ar trebui sa ia in considerare relaxarea masurilor sale de austeritate pe fondul unei slabe redresari economice, a avertizat Fondul. 

Potrivit raportului, factorii de decizie din zona euro se concentreaza prea mult pe atingerea unor tinte de deficit dure, riscand prin aceasta adancirea declinului economic. 

FMI a cerut, de asemenea, unor tari cum ar fi Germania, care s-au bazat in mod traditional pe exporturi pentru a-si asigura cresterea economica, sa isi sporeasca cheltuielile pentru a-si stimula economiile, dar si importurile din statele vecine care se confrunta cu probleme. 

"Este nevoie de o cerere mai mare" in tarile cu excedente comerciale mari, a declarat directorul FMI, Christine Lagarde, intr-un discurs de saptamana trecuta. "Pentru tarile din Europa de Nord, cum ar fi Germania, aceasta inseamna a face mai mult pentru a stimula investitiile", a explicat ea. 

Mesajul FMI rezoneaza cu mesajul administratiei Obama si scoate in evidenta o prapastie continua intre liderii principalelor economii cu privire la cea mai buna modalitate de redresare din criza declansata in urma cu cinci ani. 

Multe guverne europene au redus cheltuielile publice, au crescut impozitele si au urmarit alte masuri pentru a micsora deficitele bugetare care au explodat dupa criza financiara. 

Unele dintre aceste state, cum ar fi Grecia si Portugalia, nu au avut de ales, sub auspiciile planurilor de salvare internationale. Altele, cum ar fi Marea Britanie si Germania, sustin ca trebuie sa controleze cheltuielile daca doresc sa isi pastreze costurile de imprumut mici si cred ca aceasta abordare va conduce la o crestere economica puternica pe termen lung. Administratia Obama si FMI au avertizat insa ca eforturile ar putea fi contraproductive, limitand cresterea economica, ceea ce ar putea creste deficitele si face datoriile mai greu de platit. 

Rezultatul conteaza in Statele Unite, deoarece economia sa este strans legata de cea europeana si ar putea fi afectata daca turbulentele financiare din zona euro se escaladeaza. 

Germania a rezistat pana in prezent presiunii. "Nimeni din Europa nu vede aceasta contradictie intre consolidarea fiscal-politica si cresterea economica", a sustinut ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, la inceputul acestei luni. 

La randul sau, guvernul britanic a promis sa mentina cursul existent. Conditiile de crestere economica, a explicat acesta, pot fi restabilite doar prin redresarea finantelor tarii. 

Dezbaterea va continua la Washington in aceasta saptamana, in contextul in care ministrii de finante din intreaga lume se reunesc pentru intalnirea anuala a FMI, pe fondul unor noi ingrijorari cu privire la cresterea economica in mai multe regiuni-cheie ale lumii.

Sursa: AGERPRES