Cine nu-si plateste ratele la banca. Topul judetelor
Data publicarii: 04-06-2013 | Finante-BanciRestantele la credite au ajuns la 31 de miliarde de lei in luna aprilie, o crestere de 30% fata de anul anul trecut. Intrarea in insolventa a combinatului Oltchim a facut ca Valcea sa devina judetul cu cel mai mare procent al restantelor in total credite, in timp ce Gorjul sta cel mai bine la acest capitol.
Restantele la credite ale firmelor si gospodariilor au ajuns la 31 de miliarde in aprilie 2013, in crestere cu 30% fata de nivelul de 24 de miliarde de lei inregistrat in aprilie 2012, potrivit statisticilor Bancii Nationale a Romaniei. Soldul creditelor a scazut de la 227 de miliarde de lei la 222 de miliarde de lei in acest interval.
Restantele se refera doar la principalul datorat - suma efectiv imprumutata si nereturnata - si nu si la dobanzile si comisioanele aferente creditului, si sunt inregistrate de la prima zi de intarziere la plata.
Cel mai mare procent al restantelor in total credite este inregistrat in judetul Valcea: 29%. In aprilie 2013 erau inregistrate restante de 850 de milioane de lei, fata de un nivel al creditelor de 2,9 miliarde de lei. Restantele erau in urma cu un an de doar 271 de milioane de lei si rata in total credite era de 9%, sub media de 10% pe tara de la acel moment.
Datele sunt afectate de problemele de la combinatul Oltchim, aflat in insolventa si cu mari datorii la banci.
Al doilea judet unde firmele si populatia au mari restante la banci este Salajul. Rata restantelor in total credite era de 24% la nivelul lunii aprilie 2013, in crestere de la 18% fata de 2012, cand Salajul era judetul cu cel mai prost raport pentru banci.
Judetele Suceava, Galati si Bistrita-Nasaud inregistreaza ponderi de 19-20% a restantelor in total credite, fata de o medie de 15% in urma cu un an.
O explozie a creditelor restante este inregistrata si in Timis, care a ajuns unul dintre judetele cu cel mai prost comportament la plata din tara: restante de 1,6 miliarde de lei (o rata de peste 18%), fata de un miliard de lei anul trecut (o rata de 11%).
La polul opus, cea mai redusa rata a restantelor in total credite sunt inregistrate in Gorj (6%), Dambovita (7%), Teleorman (9%) si Tulcea (9%). Pe de alta parte, aceste judete au si un sold al creditelor redus.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri