China CB Leading Index - scadere semnificativa fata de luna trecuta

Data publicarii: 19-06-2013 | Bursa

"In ultima perioada, atentia investitorilor s-a indreptat catre evolutiile din economia chineza, a doua mare putere economica a lumii, ingrijorarile fiind cauzate in principal de rata de crestere economica, care este sub nivelul cu care piata s-a obisnuit in ultimii ani. In acest context, scaderea anuntata astazi pentru indicatorul China CB Leading (care cumuleaza o serie de indici privind economia Chinei) mentine ingrijorarea privind evolutia Chinei si consecintele pentru economia mondiala", a aratat Cosmin Enache, Director de Operatiuni al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie romaneasca ce a devenit formator de piata pe piata extrabursiera de Contracte pentru Diferenta (CFD-uri).

 Cerc vicios: recesiunea din zona Euro influenteaza exporturile Chinei, iar evolutiile negative din economia Chinei influenteaza economia mondiala

La inceputul acestei luni, investitorii au urmarit publicarea indicatorului PMI (Purchasing Managers Index, un indicator al sanatatii economice a sectorului de productie), atat cel calculat de administratia chineza, cat si cel calculat de HSBC. Diferenta intre cele doua surse consta intr-o proportie mai ridicata a sectorului dependent de exporturi in metoda de calcul adoptata de institutia privata. Indicatorul oficial a aratat o imbunatatire usoara (50,8 fata de 50,6 anterior), in timp ce HSBC Manufacturing PMI s-a pozitionat sub asteptarile pietei, dar si sub nivelul de 50 (limita dintre expansiune si contractie). "Vedem deci o inrautatire a sectorului exporturilor Chinei, cauza principala fiind scaderea cererii externe, pe fondul recesiunii economice din zona euro. Aceste evolutii au fost confirmate si de soldul balantei comerciale pentru luna mai, care a indicat o diminuare a ritmului de crestere a exporturilor fata de perioada precedenta. Industriile focusate pe economia din China obtin rezultate mult mai bune fata de companiile indreptate catre export", a precizat Cosmin Enache.

Ulterior, indicatorul privind productia industriala din China a fost sub estimari (9,2% avans in mai fata de 9,3% inregistrat in perioada anterioara), la fel dinamica investitiilor in active fixe (20,4% avans fata de 20,6% anterior) si valoarea creditarii private, de asemenea sub ceea ce investitorii asteptau. "Intreg contextul descris anterior este reflectat de indicatorul compozit China CB Leading Index, publicarea din luna iunie indicand o scadere la nivelul de 0,3% de la 1,5% anterior. Singurul semnal pozitiv important a venit din sectorul retail, care a marcat un usor avans de 0,1%, respectiv de la 12,8% la 12,9%", a aratat Cosmin Enache.

 Noi masuri de stimulare a economiei chineze?

Fondul Monetar International si Banca Mondiala au revizuit estimarile de crestere economica pentru China, la fel ca si alte institutii de renume, media indicand un avans de 7,7% al PIB-ului pentru acest an, in timp ce anterior majoritatea estimarilor se pozitionau peste 8%. "Trebuie insa sa avem in vedere si estimarea guvernului chinez, care pentru anul 2013 mentine ca si tinta o rata de crestere a produsului intern brut de 7,5%", a precizat Cosmin Enache.

Guvernul chinez se confrunta cu o dilema importanta: pe de o parte, economia reala da semnale repetate privind necesitatea unor masuri de relaxare monetara, iar de cealalta parte evolutia preturilor din sectorul imobiliar indica existenta unui bule de pret, situatie ce nu permite o politica monetara expansionista. Conform planului de guvernare, actualul executiv nu vrea sa adopte masuri precum cele din 2008-2009, dorind sa evite supraincalzirea economiei prin depasirea nivelului potential.

"Temperarea presiunilor inflationiste, scaderea masei monetare, dar si reducerea ritmului de creditare duc cu gandul spre varianta unor stimuli monetari, care ar putea fi luata in calcul de catre oficialitatile din China si prezentata in toamna acestui an. La nivel global, aceasta optiune ar putea oarecum balansa o eventuala retragere a FED-ului din programul de relaxare monetara QE3, oferind un nou motor de crestere a apetitului la risc in cazul investitorilor pe pietele financiare internationale", a aratat Cosmin Enache.

Despre Equity Invest

SSIF Equity Invest SA a fost infiintata in anul 1998, fiind autorizata ca societate de servicii de investitii financiare prin Decizia nr. 3077/09.09.2003, emisa de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Prin Decizia CNVM nr. 23191/11.12.2008, SSIF Equity Invest SA a fost autorizata sa desfasoare servicii de investitii financiare specifice- preluarea si transmiterea ordinelor clientilor privind unul sau mai multe instrumente financiare, executarea ordinelor in numele clientilor si, respectiv, administrarea portofoliilor- precum si o serie de servicii conexe (schimb valutar in legatura cu activitatile de servicii de investitii prestate etc)

Instrumentele financiare negociabile cu care opereaza SSIF Equity Invest sunt valorile mobiliare (actiuni, titluri de stat, obligatiuni emise de organisme publice sau private, alte titluri de imprumut cu scadenta mai mare de un an, drepturi de preferinta la subscrierea de actiuni in cadrul unei majorari de capital, orice alte instrumente financiare calificate de C.N.V.M ca valori mobiliare), instrumentele financiare derivate (contractele futures, contracte options, alte active calificate de C.N.V.M ca instrumente financiare derivate) si titlurile de participare la organismele de plasament colectiv in valori mobiliare.

Fondurile detinute de client la SSIF Equity Invest SA sunt depozitate in numele S.S.I.F. in contul de clienti deschis special in acest scop. In calitate de intermediar, SSIf Equity Invest este membru fondator al Fondului de Compensare a Investitorilor.

Incepand cu anul 2013, SSIF Equity Invest a devenit formator de piata pe piata extrabusiera de CFD-uri, fiind prima companie romaneasca ce isi asuma acest rol; suma minima pentru deschiderea unui cont de tranzactionare cu CFD-uri este de 500 Euro.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati www.equity.ro