OMV Petrom a vandut subsidiara Petrom Distributie Gaze SRL

Data publicarii: 11-07-2013 | Afaceri

OMV Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, a vandut participatia de 99,99% in Petrom Distributie Gaze (PDG) SRL catre Ligatne SRL, informeaza un comunicat OMV, remis miercuri AGERPRES.

Decizia corespunde strategiei OMV Petrom de a optimiza operatiunile downstream in vederea imbunatatirii eficientei, iar compania de distributie gaze nu facea obiectul activitatii de baza a Petrom. 

Partile au agreat sa pastreze confidentialitatea valorii tranzactiei; finalizarea tranzactiei este conditionata de aprobarea prealabila a Consiliul Concurentei. 

Tranzactia nu are un impact material asupra situatiei financiare a OMV Petrom, fiind sub pragul de 10% din valoarea totala a activelor OMV Petrom, respectiv din valoarea cifrei de afaceri nete a companiei in 2012, precizeaza comunicatul. 

'Conform strategiei noastre vom continua sa ne concentram asupra activitatii de furnizare de gaze catre clientii industriali si comerciali. Vanzarea activitatii de distributie de gaze a OMV Petrom catre consumatorii finali este in concordanta cu aceasta strategie. Totodata, avand in vedere prezenta Gaz Sud si a GDR pe piata din Romania, am convingerea ca tranzactia incheiata cu Ligatne reprezinta o oportunitate de dezvoltare pentru Petrom Distributie Gaze', a afirmat Cristian Secosan, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Gaze si Energie. 

Petrom Distributie Gaze SRL a fost infiintata in 2007, cand legislatia romaneasca a fost modificata in vederea alinierii cu Directiva UE care impunea separarea distributiei de gaze de alte activitati, in vederea garantarii pe piata a competitiei si transparentei. 

La sfarsitul anului 2012, reteaua de distributie a PDG avea o lungime totala de circa 1.000 de km si deservea peste 21.000 de clienti, in principal localizati in zonele invecinate oraselor Bucuresti si Timisoara. 

Ligatne a fost selectat in urma unui proces de vanzare care a inceput in iunie 2012. Compania-mama care detine entitatea juridica Ligatne este de asemenea actionarul majoritar al Gaz Sud SA si Grup Dezvoltare Retele SA (GDR). 

Gaz Sud si GDR, infiintate in 2001, opereaza impreuna o retea de distributie gaze cu o lungime de aproximativ 700 km, care deserveste peste 22.000 de clienti localizati in principal in zonele din vecinatatea Bucurestiului. 

Atat Gaz Sud cat si GDR se concentreaza asupra pietei de distributie gaze din Romania, in special in zona Bucurestiului. 

Petrom are activitati in sectoarele Explorare si Productie, Gaze si Energie, Rafinare si Marketing. Grupul si-a consolidat pozitia pe piata petroliera din sud-estul Europei in urma unui amplu proces de modernizare si eficientizare, pentru a carui implementare au fost realizate investitii de peste 8,8 miliarde euro in ultimii opt ani. La sfarsitul anului 2012, Grupul exploata in Romania si Kazahstan rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 775 milioane de barili echivalent petrol (750 milioane barili echivalent petrol in Romania). 

Cu o capacitate nominala anuala de rafinare de 4,2 milioane tone, Petrom este prezent pe piata distributiei de produse petroliere din Romania, Republica Moldova, Bulgaria si Serbia, prin intermediul unei retele de circa 800 statii, operate sub doua branduri, Petrom si OMV. Activitatea de comercializare produse petroliere in Romania se desfasoara prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este detinuta in totalitate de OMV Petrom. 

Pentru dezvoltarea sa sustenabila, Petrom a extins lantul valoric al gazelor prin abordarea pietei de electricitate, iar in acest context, Petrom a inceput operatiunile comerciale la centrala electrica pe gaze de 860 MW de la Brazi si la parcul eolian Dorobantu din judetul Constanta, cu o capacitate de 45 MW. 

Anul trecut, cifra de afaceri a Grupului a fost de 5,891 miliarde euro, iar EBIT (Profit inainte de Dobanzi si Impozite) a fost de 1,270 miliarde euro. 

OMV, cea mai mare companie industriala publica din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. In Explorare si Productie, OMV activeaza in doua tari de baza, Romania si Austria, si detine un portofoliu international echilibrat. In Gaze si Energie, OMV a vandut aproximativ 437 TWh gaze in 2012. In Rafinare si Marketing, OMV are o capacitate anuala de rafinare de 22 milioane tone si detinea la finalul anului 2012 aproximativ 4.400 statii de distributie in 13 tari, printre care si Turcia. 

Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 1,62%, iar 6,62% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

Sursa: AGERPRES/

Ultimele stiri pe BankNews.ro: