Superporumbelul Bernanke

Data publicarii: 12-07-2013 | Finante-Banci

de Steen Jakobsen, economist sef Saxo Bank

Nu pot spune ca nu sunt dezamagit… Saptamana trecuta, Banca Centrala Europeana si presedintele ei, Mario Draghi, au intors directia discursului cu 180 de grade, incercand sa ne linisteasca si sa transmita disperati un semnal ca dobanzile vor mai ramane la un nivel scazut pentru ceva timp. Asa ca nu trebuia sa fiu foarte surprins daca si presedintele Bancii Federale a SUA, Ben Bernanke, (poreclit Dl.Super-Usor) va face acelasi lucru!

Acum mai putin de o luna, Banca Federala uimea o lume intreaga prognozand o rata a inflatiei sub cea targetata, afirmand ca "efectul inflatiei a fost tranzitoriu”. Ei bine, vraja a tinut o singura luna. Acum, vine si reactia, iar Bernanke simte ca nu-si poate indeplini niciunul din cele doua angajamente ale mandatului: inflatia si somajul. Asa se explica, poate, de ce a declarat ca "pentru a prevedea cat de cat viitorul, e nevoie de o politica foarte flexibila”. 

Declaratiile* de super…porumbel au continuat:

Bernanke: e prea devreme sa spunem ca SUA au scapat de constrangerile fiscale

Bernanke: inflatia si locurile de munca semnaleaza ca e nevoie de mai multa stimulare monetara din partea Bancii Federale 

Bernanke: inflatia in scadere poate fi un lucru rau pentru economie

Bernanke: avem nevoie de o politica foarte flexibila

(*sursa: Zerohedge.com)

Intr-un fel, n-ar fi trebuit sa ma surprinda: Bernanke i-a promis lui Milton Friedman, cand acesta din urma implinea 90 de ani, ca nu va permite Bancii Federale sa inaspreasca politica monetara prea devreme. Iata finalul discursului sau din 2002: "Dati-mi voie sa inchei facand un pic abuz de functia pe care o am, de reprezentant al Bancii Federale. Le-as spune, Annei si lui Milton: in ceea ce priveste Marea Recesiune, ati avut dreptate, am comis-o si ne pare rau. Dar, datorita voua, nu o vom comite din nou”.  

Lectia? In mod clar, am invatat ca Bernanke foloseste dublul standard in discursul sau intru normalizare. 

Mentinerea unei dobanzi acceptabile pentru un termen lung si pre-avertisment dat pietei privind schimbarile posibile prin obiectivele macro. 

Reactia la eventuale "bule” prin cadrul prudent, aplicat la nivel macro: metoda veche si buna de a aplica anumite colaterale bancilor pentru a creste capitalul si a reduce leverage-ul, in loc sa permita aparitia preturilor excesive in piete foarte active si pe piata de creditare.

Bernanke nu va permite pietei sa stabileasca dobanzi mai mari raportat la ciclul economic, dar crede cu tarie ca orice tangenta cu un nou "bubble” trebuie evitat prin acest "cadru prudent la nivel macro”. Prin reguli si cerere de capital catre banci. 

In concluzie, Bernanke a mai scapat o data ca prin urechile acului, dar pretul s-ar putea sa fie cam mare - Banca Federala, la fel ca BCE, a fost lasata sa vorbeasca in pustiu, in loc sa faca ceva pentru piata. Decizia pentru o noua emisiune monetara a fost din nou amanata pentru dupa toamna. Si, asa cum semnala Banca Internationala de Settlement (BIS), bancile americane nu mai sunt dispuse sa faca "orice este posibil” pentru a trece peste criza. In orice caz, bancile nu pot "repara” ce se intampla cu finantele familiilor si ale institutiilor financiare. 


 


Ultimele stiri pe BankNews.ro: