Bancile Europei, in continuare prea mari pentru a esua

Data publicarii: 13-08-2013 | Finante-Banci

 

"La cinci ani de la inceperea crizei financiare, bancile Europei sunt in continuare 'prea mari pentru a esua'", scrie Financial Times intr-un articol pe tema unei analize privind situatia bancilor europene realizata de Royal Bank of Scotland (RBS).

RBS afirma ca cele mai mari banci din Europa trebuie sa elimine active financiare de 3 200 de miliarde de euro pana in anul 2018, pentru a respecta termenii Acordului Basel III, elaborat in 2010 de o comisie internationala de supraveghetori bancari cu sediul in Elvetia si de autoritati, pentru a se evita noi planuri de asistenta financiara destinate statelor si sustinute de contribuabili.

Potrivit analizei, cele mai mari banci din zona euro "vor trebui sa elimine active in valoare de 661 de miliarde de euro si sa genereze capital nou de 47 de miliarde de euro in urmatorii cinci ani”.

Cotidianul financiar noteaza ca dificultatile se resimt in principal asupra bancilor mici, care vor trebui sa renunte la active de 2 600 de miliarde din bilanturile contabile, starnind temeri ca se va reduce drastic capacitatea de creditare a intreprinderilor mici si mijlocii din zona euro.

Cotidianul a discutat cu analistul financiar James Chappell, de la banca Berenberg, care afirma ca "bancile nu dispun inca de suficient capital” pentru a putea scapa de datoriile enorme pe care le au, chiar daca, asa cum arata datele Bancii Centrale Europene (BCE), deja au redus cu 2 900 de miliarde de euro activele debitoare din mai 2012 pana acum. 

Integral in Capital.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: