Bancile, obligate sa isi reconstruiasca produsele

Data publicarii: 28-08-2013 | Finante-Banci

Vrand-nevrand, majoritatea bancilor va trebui sa isi majoreze capitalul social, fortate de noile reguli Basel III. In plus, isi vor schimba radical modelul de business, reorientandu-se mai mult spre clientii de retail, in timp ce pentru finantarea IMM-urilor vor intampina dificultati.

Greu de crezut pana nu de mult, marile corporatii, clientii favoriti ai sistemului bancar, vor trece in planul secund al strategiei de business. Cerintele noului acord Basel III vor determina bancile comerciale nu doar sa isi mareasca acel capital social provenit din fonduri de baza, ci si sa acorde credite si facilitati in cu totul alte conditii decat in prezent. "Structurarea produselor bancare va avea, cel mai probabil, de suferit si va depinde foarte mult de evolutia pietei", spune Ada Valcea, director control risc Raiffeisen Bank.  

Ea precizeaza ca finantarea va avea un cost din ce in ce mai ridicat, fapt care va determina regandirea produselor bancare. Este foarte probabil ca retailul sa joace un rol din ce in ce mai mare, pentru ca vor creste obligatoriu cerintele de depozite impuse de Basel III. "Probabil, vom asista la miscari in evolutia dobanzilor pasive si, mai ales, a duratei depozitelor persoanelor fizice", spune Valcea.

Integral in Capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: