Topul celor mai expuse banci in cazul unei noi crize financiare
Data publicarii: 03-09-2013 | Finante-BanciBancile europene au nevoie de 1.000 de miliarde de euro, daca mai vine o criza.
Intr-un clasament al institutiilor financiare care ar avea nevoie de resurse financiare in caz de criza se gasesc si trei care au "fiice" in Romania.
Institutiile financiare europene ar avea nevoie de fonduri suplimentare de 1.000 de miliarde de euro, in cazul in care ar izbucni o noua criza financiara, scrie presa franceza, care citeaza un studiu al Centrului de Management al Riscului, de la Universitatea din Lausanne, Elvetia.
Pentru a ajunge la un nivel de solvabilitate "adecvat", bancile, asiguratorii si societatile de investitii din Europa ar avea nevoie de fonduri de 1.000 de miliarde de euro, cifra la care elvetienii au ajuns tinand cont de un indice SRisk, care permite evaluarea necesitatilor de finantare ale bancilor in cazul unei crize. "Modelul nostru descrie riscul sistemic ca fiind necesarul de capital de care ar avea nevoie bancile pentru a se refinanta in cazul in care ar avea loc o noua criza financiara" spun cercetatorii de la Lausanne.
Autorii studiului au luat in calcul 416 institutii financiare europene, iar metoda folosita se refera la ponderarea costului revenirii la indicatorii de solvabilitate in functie de marimea bancii sau de gradul ei de indatorare. De aceea, autorii studiului cred ca, de exemplu, Grecia ar fi mai putin riscanta decat Germania, Franta sau Elvetia. Pe de alta parte, Franta ar fi tara unde acel indice SRisk ar fi cel mai ridicat, de doua ori mai ridicat decat in cazul Germaniei.
Ce inseamna criza in acceptiunea elvetienilor: o cadere cu 40% a burselor in termen de sase luni.
In topul celor mai "expuse" 10 institutii de credit de pe continent se afla si banci-mama ale unor institutii de credit din Romania. Astfel, Societe Generale, care detine BRD, ar avea nevoie de aproape 50 de miliarde de euro, fiind pe locul cinci in clasamentul elvetienilor. ING, care opereaza direct in Romania, ar fi nevoita sa atraga 43,5 miliarde de euro, fiind plasata pe locul 7 in clasament. O pozitie mai jos se afla Unicredit, banca-mama a UnicreditTiriac Bank, care ar avea nevoie de 28,5 miliarde de euro.
Iata un top 10 al bancilor care ar avea nevoie de cele mai multe lichiditati, in cazul in care va izbucni o astfel de criza:
Banca SRISK capitalizare
[mld. €] [mld. €]
- Credit Agricole SA 81.036 20.38
- Deutsche Bank AG 78.712 34.56
- Barclays PLC 69.463 42.87
- BNP Paribas 58.830 62.46
- Societe Generale 49.651 27.84
- Royal Bank of Scotland Group PLC 46.354 45.05
- INGGroepNV 43.573 33.68
- UniCredit SpA 28.484 6.48
- Banco Santander SA 26.968 62.76
- Commerzbank AG 26.916 10.05
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri